Ангина се лијечи антибиотицима

До четврте године је боље да се малишанима испира грло раствором жалфије или босиљка, јер су све ангине вирусне. Инфекције се не преносе толико кашљањем и кијањем колико додиром предмета.

Здравље 15.11.2018 | 13:14
Ангина  се лијечи антибиотицима
Боли их грло, држе се за врат јер не могу да гутају, а отежано и дишу. Зајапурени су, јер их због температуре тресе грозница, дремљиви су и само им се спава... Тако, углавном, изгледају малишани са ангином, која је типична за ово доба године. Поједини родитељи су склони да поверују да им се деца од ангине разболевају управо због променљивог времена, када се јурцајући презнојавају или пију превише хладну воду.

А да ли је баш тако, и због чега се ангина тачно јавља, објашњава професор др Бранимир Несторовић из Универзитетске дечије клинике у Тиршовој:

- Ангина или запаљење грла представља акутну инфективну болест, која може бити изазвана бактеријама, али много чешће вирусима. Тачније, код 20 одсто оболеле деце узрочник је бактерија пиогени стрептокок, која се раније називала бета хемолитични стрептокок. Пролеће и јесен јесу сезоне инфекција дисајних путева, јер је време још топло, што савршено погодује преношењу и бактерија и вируса. Деца се налазе у колективним центрима и у блиском су међусобном контакту. Ово наглашавам, зато што се већина респираторних инфекција не преноси толико кашљањем и кијањем, колико додиром после кашља и кијања. Наиме, на овај начин избачене бактерије и вируси остају на предметима које малишани додирују, при чему долази до међусобног заражавања. Осим тога, у овом периоду је низак и ниво витамина Д, који је веома битан за побољшавање имуног одговора на инфекције.

* Шта разликује бактеријску од вирусне ангине?

- Није их лако разликовати. До треће или четврте године све дечије ангине су вирусне, и не морају да се лече антибиотицима. За малишане је боље да им се испира грло неким раствором жалфије или босиљка. Тек после четврте године јавља се наведена стрептококна ангина и она се једина лечи пеницилинским препаратима.

* Постоји ли неки симптом који упућује на бактеријску инфекцију?

- У њиховом разликовању може да помогне присутна висока температура, која је карактеристична за бактеријску инфекцију. Уз високу температуру обично постоје гнојне наслаге на крајницима и увећане жлезде на врату. Да бисмо били сигурни у процени пожељно је узети брис ждрела и сачекати резултат. За родитеље је важна информација да одлагање лечења због чекања резултата бриса не утиче на компликације. Осим тога, на овај начин се спречава непотребна примена антибиотика, који могу да доведу до поремећаја нормалне флоре ждрела, али и учестале инфекције у каснијем периоду живота.

* Колико ангина траје и може ли спонтано да прође?

- Ангина траје до седам дана и увек пролази спонтано, без обзира на то да ли је бактеријског или вирусног порекла. Лечење не скраћује трајање болести, али може да спречи настанак компликација. Код старије деце и одраслих давање аспирина брже доводи до излечења и пада температуре него лечење антибиотицима.

* До којих компликација ангина може да доведе?

- Компликације вирусне ангине су ретке. Понекад може доћи до запаљења гркљана, односно ларингитиса, као и ткива око очију, познатог као целулитис. С друге стране, компликације бактеријске стрептококне ангине могу да буду врло озбиљне. Класична компликација у виду реуматске грознице данас је врло ретка. Чешће су локалне компликације, када долази до нагомилавања гноја у ткиву ждрела, односно паратонзиларног апсцеса. Постоје и многобројне имунолошке компликације, међу којима су најупечатљивији болови и запаљење у зглобовима који трају и више година. На срећу, ово обољење ретко оставља последице. Може да се јави и запаљење бубрега, а последњих година су описане и психичке промене као ПАНДАС синдром. Промене личности могу бити и трајне, али није познато да ли их је могуће спречити адекватним лечењем.

* Шта подразумева правилно лечење стрептококне ангине?

- Лек избора је пеницилин, јер је стрептокок на њега увек осетљив. Ињекције пеницилина не треба примењивати, зато што сируп или капсуле дају задовољавајуће резултате. Лечење треба да траје десет дана, јер се у супротном инфекција често понавља. Заправо, стрептокок остаје у криптама крајника, чекајући да поново изазове инфекцију. У терапији не треба примењивати лекове типа хемомицина, јер слабије делују на стрептокок од пеницилина и цефалоспорина.

ВАЂЕЊЕ КРАЈНИКА

Код поједине деце и одраслих болест се често враћа. Уколико се тако нешто дешава потребно је извадити крајнике. Обично се сматра да је оваква интервенција неопходна после пет до седам епизода доказане бактеријске, стрептококне ангине. С друге стране, вађење крајника код вирусних инфекција нема никакав позитиван ефекат. Чак може да се догоди супротно, да се ослаби имуни одговор. Спроведена студија у Данској која је обухватила 1,6 милиона деце, показала је да вађење крајника повећава ризик од каснијег настајања астме и других обољења дисајних органа, али и других болести. Крајнике ни у ком случају не треба вадити ни ако су велики, јер су они обично потпуно функционални - наглашава др Несторовић.

ЈАБУКОВО СИРЋЕ

Дечију ангину, односно упаљено грло, можете да лечите и испирањем раствором јабуковог сирћета. У чашу воде сипајте кашичицу сирћета и дајте детету да испира грло свака два сата. Грло може да се испира и гргољањем чаја од кадуље, физиолошким раствором или јодом повидоном. У пола чаше воде ставите неколико капи јода повидона и тиме грло испирајте.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар