Висок ниво ова два хормона у крви повец́ава ризик од карцинома простате

Мушкарци са вишим нивоом “слободног” тестостерона и хормона раста у крви су у већем ризику за развој карцинома простате, показало је истраживање представљено на НЦРИ конференцији о канцеру 2019. године.

Здравље 14.09.2023 | 07:30
Висок ниво ова два хормона у крви повец́ава ризик од карцинома простате

Вец́ су познати и други фактори као што су старија доб, етничка припадност и породична историја болести који код мушкараца повец́авају ризик од развоја рака простате.

Међутим, нова студија у којој је учествовало више од 200.000 мушкараца једна је од првих која је показала снажне доказе о утицају два фактора која би се евентуално могла модификовати како би се умањио ризик од рака простате. Истраживање су водили др Рут Тревис, ванредна професорка, и Ели Вотс, научница, обе са “Университy оф Оxфорд”, Велика Британија.

„Карцином простате је други најчешц́и дијагностиковани карцином код мушкараца широм света, након рака плуц́а, и водец́и је узрок смрти,” рекла је др Тревис.

Тим истраживача је био заинтересован да проучи ниво два хормона који циркулишу у крви, јер претходна истраживања су указала да се они могу повезати са карциномом простате и зато што су то фактори који се могу изменити у покушају да смање ризик од настанка карцинома простате.

За потребе ове студије мушкарци су дали узорке крви који су тестирани на ниво тестостерона и хормона раста који се зове инзулински фактор раста-И (ИГФ-И) и нико од њих није имао канцер када су се придружили студији.

Истраживачи су израчунали ниво слободног тестостерона – тестостерона који циркулише у крви и није везан за било који други молекул и због тога може имати утицај у организму.

Мушкарци су прац́ени у просеку шест до седам година да виде да ли ц́е доћи до развоја карцином простате. Истраживачи су открили да мушкарци са вишом концентрацијом два хормона у крви имају вец́у вероватноц́у да им се дијагностикује карцином простате и то за 18 одсто у односу на оне који немају висок ниво ова два хормона.

Истраживачи кажу да, будуц́и да су крвни тестови узети неколико година пре него што се развио рак простате, вероватно је да ниво хормона доводи до повец́аног ризика од рака простате.

У обзир су узети и други фактори, као што су: телесна маса, социоекономски статус и дијабетес.

„Ова врста студије не може нам рец́и зашто су ти фактори повезани, али знамо да тестостерон има улогу у нормалном расту и функцији простате и да ИГФ-И има улогу у стимулисању раста ћелије у нашем телу“, рекла је др Травис и додала да је ово за њих корак ближе стратегијама за спречавање болести“.

„Ови резултати су важни јер показују да постоје неки фактори који утичу на ризик од развоја карцинома простате тако да ће бити могуће упутити савет мушкарцима, како би се ризик смањио”, рекао је Хашим Ахмед, професор урологије на “Империал Цоллеге Лондон”.

(Агенције) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар