Италија: Још није тренутак за чланство Косова у СЕ

- Италијански амбасадор Лука Гори оценио је вечерас да још није дошао тренутак да за чласнтво тзв. Косова у Савету Европе и нагласио да је за тако нешто неоходан суштиснки напредак у формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Свијет 08.05.2024 | 20:19
Италија: Још није тренутак за чланство Косова у СЕ

"То је став који је Италија заузела заједно са Француском, Немачком и другим државама чланицама ЕУ и то је оно што покушавамо да постигнемо у Стразбуру", нагласио је Гори за Тањуг поводом захтева да се одлука Савета Европе о чланству Косова одложи.

Амбсадор је додао да је позиција Италије веома је јасна и да Рим верује да је ЗСО кључни елемент за процес нормализације између Београда и Приштине. 

"Због тога смо уверени да уколико не дође до суштинског напретка у вези са овим циљем, није прави тренутак да се питање кандидатуре Косова за Савет Европе бави или стави на дневни ред", навео је амбсадор.

На питање о корацима које Италија предузима да се одложи чланство тзв Косова у СЕ, амбсадор Гори подсећа да су већ предузети кораци у Стразбуру у координацији са другим државама чланицама ЕУ.

"Покушавамо да подстакнемо косовске власти да напредују по питању Асоцијације али за сада нисмо видели никакав напредак", рекао је Гори и поновио да је зато позиција Италије да још није прави тренутак за чланство тзв Косова у СЕ.

(Тањуг) Фото: Тањуг 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Исправно

08.05.2024 20:46

Добар је став и мишљење Италије као једне од наважнијих чланица ЕУ,само Заједница српских општина мора садржавати све атрибуте у тзв.Косову,исто онакве какву је аутономност имала Социјалистичка аутономна област Косово и Метохија са хоризонталном и вертикалном повезаношћу са тзв.Косовом и Републиком Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

00000

08.05.2024 21:03

Ма немој

Name

Небојса

08.05.2024 21:02

Србија неце да стрепи од изјава појединих званицника, јер то испада притисак и уцена у недоглед, како коме сукне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

08.05.2024 21:44

На сјеверу Италије, постоји дио Тирола у којем живе искључиво Аустријанци, нека угурају њих у С.Е. ако не могу Албанци са Косова и Метохије, то јесте из Србије !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празне

09.05.2024 07:48

прице. Највазније од свега је ста Албанци на Косову зеле јер они цине висе од 90% становниства Косова. Има их висе на Косову него талијана у Италији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

09.05.2024 11:19

Је Србија. Они су мигранти. Нека им дају у Италији, Свајцарској...

Name

Мирослав

09.05.2024 15:22

Еј амбасадоре, то је сто би ви хтели отети и уцланити негде, наса земља, то је Србија. Ста кад би ето нпр ми, хтели од Италије отети Сицилију, или Сардинију, и негде их уцланити? Ста би ви амбасадоре на то пристали?

ОДГОВОРИТЕ