Шта је "златна крв" и како се живи са овом крвном групом

Златна крв је толико ријетка да бисте је могли платити златом. Свако је може примити приликом трансфузије, а то може бити проклетство за носиоца.

Здравље 29.02.2024 | 07:46
Шта је "златна крв" и како се живи са овом крвном групом

Крв је већ течност злата вриједна, јер нам значи живот. “Златна” крв је толико ријетка да се сматра највреднијом. Према до сада познатим подацима, има је мање од 50 људи у свијету, пише страница бигтхинк.цом.

Златна крв се још назива и Рх-нулл, што значи да крв нема резус фактор, једну од њених битних карактеристика (одмах иза крвне групе АБ0), што је веома важно у трансфузијама, као и током трудноће.

Нећемо улазити у детаље, јер је објашњење предуго и прилично компликовано, па укратко: Рх-фактор је ознака за одређене врсте протеина на површини еритроцита, црвених крвних зрнаца, који могу покренути имунолошку реакцију током трансфузије или током трудноће, ако се крв даваоца крви или мајке и фетуса разликују у овом фактору.

Име је добио по резус мајмунима код којих су ови протеини први пут откривени. Систем Рх крвних група углавном препознаје двије групе: позитивну (Рх+) и негативну (Рх-), а од 1961. и Рх-нулл или Рх-нулту групу без резус фактора. Тада је први пут откривена Рх-нулта крв код једног аустралског абориџина.

Тамна страна златне крви

Иако се крв назива златном, она је на неки начин и проклетство за посједнике. Особа с овом врстом крви не може примити другу крв осим “златне”.

С друге стране, свако може примити крв те особе. У 2022. години у свијету је било девет активних давалаца златне крви, наводи се на wеб страници медициненет.цом.

Једна од тих особа је и Српкиња Милица Мучалица, која је својом крвљу спасила живот предсједнику Свјетске фудбалске асоцијације Гианнију Инфантину, још једном човјеку златне крви.

Стога, будући да су залихе златне крви тако оскудне, власницима се савјетује и потиче да за сваки случај направе своје залихе крви. Међутим, како крв не траје дуго чак и ако је замрзнута, те како је није могуће узети на залихе у било којем тренутку због регенерације крви у тијелу, такво гомилање може бити велики терет за власника златне крви.

Људи са Рх-нултом или златном крвном групом такођер могу имати одређене проблеме.

Опасности за људе са златном крвном групом

Будући да њихова црвена крвна зрнца на површини немају протеине ​​који одређују Рх-фактор, њихови еритроцити су другачијег облика, мање еластични и крхкији. Стога се људи “златне крви” суочавају с умјереном хемолитичком анемијом од рођења.

Ово је анемија која је резултат бржег уништавања црвених крвних зрнаца, што може узроковати низак ниво хемоглобина, бљедило и умор.

Код трансфузије могу настати озбиљни проблеми ако се особи са златном крвљу да крв која има Рх-фактор. Стога болнице морају имати посебне протоколе и брзу реакцију за ове врсте пацијената.

Слични проблеми се могу јавити и током трудноће ако мајка има златну крв, а дијете нема. Ако је крв мајке сензибилизирана с крвљу бебе, то може покренути имунолошки одговор који може узроковати побачај и такођер може утјецати на могућност поновног затрудњења.

Неколико студија је такође показало да инфекција или сепса код таквих особа може узроковати опсежну хемолизу (разградњу црвених крвних станица), што резултира затајењем бубрега и другим компликацијама, пише МедицинеНет.

(Н1) Фото:Икустрација/Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Горан

29.02.2024 11:33

Крвну грпа О- коју може свако да прими има преко 6% људи на планети, што је мало више од броја споменутог у тексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

29.02.2024 12:50

Како се зове крвна група код Додика,од свију мозе узети(паре) а своју(паре) неда ником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxц

16.03.2024 08:49

Ниси схватио цланак РХ-0 а не о крвној групи 0 РХ смо Сви + или - а овдје се говори РХ 0 То нису А, Б, АБ и 0 крвне групе које су РХ + или -