Намирнице које нас гоје, иако то не очекујемо

Многи од нас код куц́е држе залихе грицкалица које можемо да дохватимо када осјетимо глад. Међутим, важно је препознати да постоје оброци који могу бити укусни и добри, али у исто вријеме могу допринијети претјераном уносу калорија. Резултат је повец́ање тјелесне тежине и неки здравствени проблеми.

Здравље 08.09.2023 | 21:23
Намирнице које нас гоје, иако то не очекујемо

Према ријечима дијететичарке Дестине Муди, двије намирнице које могу бити у нашој кухињи и које су често криве за гојење су житарице за доручак и ораси.

Житарице које једемо за доручак често имају много шец́ера и мало влакана, што значи да брзо пролазе кроз наш пробавни систем.

"Влакна нам омогуц́авају да се дуже осјец́амо сито, што помаже у контроли уноса хране и спречава повец́ање тјелесне тежине. Такође успорава варење, што значи да се енергија спорије ослобађа у наш крвоток током дана", објашњава Дестина Муди.

Орашасти плодови су богати хранљивим материјама и здравим мастима, што их чини популарним избором међу онима који брину о здрављу. Али они су веома калорични, тако да треба бити умјерен са количинама.

"Шачица орашастих плодова је задовољавајуц́а и хранљива ужина, док безумно жвакање вец́их порција може довести до ненамјерног повец́ања калорија и потенцијално може да изазове дебљање", каже Дестина Муди.

(Б92)  Фото: Схуттерстоцк/ 5ПХ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ју

09.09.2023 00:55

Не требамо се бринути. Ми смо на купусу и кромпир🤔

ОДГОВОРИТЕ
Name

да цовек поверује

09.09.2023 06:54

Кад струка казе,онда је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКИ НАМА

09.09.2023 07:33

Ма кај велиш! Ваздух не гоји а бесплатан је.

ОДГОВОРИТЕ