Овај проблем има свака друга особа, а помаже вјежба

Свака друга особа на свету има проблем са доњим делом леђа говоре подаци Светске здравствене организације. Свака активност која се неправилно, нагло или дуготрајно изводи може да проузрокује бол у леђима чак и код активности код којих није директно активна критична регија.

Здравље 24.10.2018 | 11:50
Овај проблем има свака друга особа, а помаже вјежба
"Из мог тренерског искуства вам могу рећи да су најугроженије особе које много седе или имају проблем са вишком килограма, па тек онда радници ангажовани на тешким физичким пословима", рекао је професор спорта и физичког васпитања Милан Зарић.

Јачање искључиво мишића лумбалне регије неће помоћи, чак може и да одмогне, нарочито ако практикујете покрете хиперекстензије, односно класичне леђњаке.

Превенција бола у доњем делу леђа, додаје професор, подразумева јачање трбушњака и мишића седалне регије, као и јачање и истезање мишића задње ложе и лумбалне регије.

Свака од наведених група је веома важна и свака има своју улогу.

Уз тренинг, неизоставан део је опоравак у виду масаже, али и топле и хладне купке као и хидро масаже коју можете практиковати код куће. Списак вежби које треба радити је велики, али је неодговорно предлагати план тренинга јер не постоји општи план за свакога од нас.

Кичма је комплексан систем који граде 33 пршљена међусобно повезана зглобовима, лигаментима, мишићима и уметнутим међупршљенским хрскавичавим колутовима.

Кичмени пршљенови су зависно од дела кичменог стуба којем припадају подељени на пет група.

Највише постављени у овом пршљенском низу налазе се вратни и има их седам. Следећа група су 12 грудних, ниже су слабински (лумбални) којих има пет, па пет крсних. Најниже у овом пршљенском низу су постављени тртични пршљенови којих обично има четири, и тртични и крсни су означени као лажни пршљенови јер су они међусобно срасли и граде крсну, односно тртичну кост.

Исклизнуће или хернијација диска чест је узрок болног синдрома у слабинском пределу кичменог стуба, односно бола у доњем делу леђа, да би се таква повреда спречила потребно је на адекватан начин ојачати мускулатуру.

Ево неколико корисних савета како заштитити леђа

-Код сваке вежбе леђа морају бити права

-Приликом подизања већих терета покушајте пребацити оптерећење што више на ноге

-Ако радите канцеларијски посао неопходно је да после или пре радног дана имате неки тип физичке активности

-Вежбе истезања су веома корисне код превенције бола у доњем делу леђа, нарочито истезање задње ложе и лумбалне регије које можете практиковати и на послу

-Спавајте довољно и на удобном душеку

-Смањите стрес, чак 60 одсто особа које имају проблем са болом у лумбалном делу леђа су приликом повреде биле изложене стресу високог интензитета.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар