Приближава се снажан циклон, доноси "крваву кишу"

Почетком ове седмице снажан циклон са сјевера Африке премјештао се преко Грчке и нашег подручја и донио огромне концентрације пијеска из Сахаре.

Босна и Херцеговина 28.04.2024 | 13:45
Приближава се снажан циклон, доноси "крваву кишу"

Огромне количине пијеска прекриле су у и Атину и све је било обојено наранџастом бојом. Огромне количине пијеска и прашине неповољно су дјеловале и по здравље људи.

Потом је снажно сјеверозападно висинско струјање прочистило атмосферу од пијеска, а и ваздух је постао знатно чистији.

Наредних дана над централним и западним предјелима Медитерана налазиће се циклон, који ће у свом предњем дијелу условити веома изражена јужна струјања. Управо ће ова струјања условити да са сјевера Африке преко Италије до Алпа, југа Њемачке и запада Аустрије стигну огромне количине пустињског пијеска и прашине из Сахаре.

Сахарска прашина пригушује сунчеве зраке и чини да небо изгледа замућено. Прашина често стимулише и стварање облака.

Небо може постати жуто и произвести фасцинантне заласке сунца. Не очекује се лош квалитет ваздуха какав је недавно забиљежен у Атини.

У почетку у свим предјелима биће ведро и без облака и падавине, али ће од уторка бити облачности са пљусковима и грмљавином.

Киша узрокује да се прашина таложи у облику тамних капи - такође познатих као крвава киша - на биљкама и аутомобилима. Након сушења оставља јасне трагове.

У вишим пределима Алпа и даље има пуно снега, тако не треба чудити да ако снијег у тим предјелима поприми боје пијеска из пустиње у Сахари.

Иако се наредних дана изражена јужна струјања очекују и изнад нашег подручја, главнина пијеска и прашине из Сахаре овог пута премјештаће се западније од нашег подручја.

(Срна) Фото: Схуттерстоцк/Синед Иунесарф

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чак и пијесак

28.04.2024 14:20

Бјежи из Африке. Занима ме како ови идентитарни покрет мисли то зауставити. Помијешале се њихов пијесак са нашим пијеском, претвориле се чак све у пустињу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

28.04.2024 17:39

Де видите може ли магнет да покупи ту прашину из Сахаре. И престаните писати глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мади

29.04.2024 01:43

Битно је шта анализа казе шта се све налази у пијеску који пада по нама. Састав по стручној анализи показује велике количине отровних честица које удишемо. Рећи ћете да је теорија завјере ка што сте говорили за вакцине. Антуваксери су били у праву што је и доказано. Мало се окренуте око себе и скините ам да главурде

Name

Џими

29.04.2024 15:32

Де завези глупане. Помажеш сурађујеш са кримосом додијем.. Станивуковић те вода ко џукелу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

29.04.2024 18:30

Опет појачај пумпицу на два удаха🙃

ОДГОВОРИТЕ