Исправљајте палац да спријечите чукаљ

Уколико сте генетски предодређени за појаву чукљева или носите уске ципеле са високом потпетицом, требало би да носите силиконске сепараторе.

Здравље 28.05.2018 | 10:53
Исправљајте палац да спријечите чукаљ
УКОЛИКО сте генетски предодређени за појаву чукљева или носите уске ципеле са високом потпетицом, требало би, кад год је то могуће, да носите силиконске сепараторе који раздвајају палац од осталих прстију и тако спречите појаву и развој овог деформитета стопала. Ипак, пре него што почнете да носите ове посебно дизајниране протезе, савет је да код ортопеда утврдите да ли је заиста реч о чукљевима или само о специфичном облику стопала.

- Дијагностика присуства чукљева најчешће подразумева узимање података о факторима ризика, детаљан преглед стопала, испитивање стопала при ослонцу и ходу, рендгенску дијагностику са мерењем различитих углова видљивих на снимцима - каже др Душко Спасовски из Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица". 


- Након тога се примењује лечење које, у зависности од уоченог узрока, степена деформитета, узраста пацијента као и трајања тегоба, може да буде неоперативно или оперативно.

У ЈАПАНКАМА КАО НА ШТИКЛАМА
Ако су и добре за чукљеве, са јапанкама је неопходан опрез јер физијатри и реуматолози тврде да су ове популарне папуче штетне за здравље. Наиме, када ходамо у јапанкама, јаче стежемо и грчимо ножне прсте како нам оне не би склизнуле и на тај начин мењамо начин хода и држања целог тела. Оптерећење за стопало је подједнако као и када ходамо на седам сантиметара високим потпетицама. Краткорочне последице ходања у јапанкама су болови у пети, потколеницама, уганућа зглобова и повреде ножних прстију, а дугорочно може доћи до фрактура и хроничних упала тетива, глежњева, колена и леђа. Међутим, нису ни све јапанке толико лоше. Квалитетније су оне које нису потпуно равне, јер нога у њима чвршће стоји, а боље је и кад су ременчићи шири. Најгоре су јапанке у којима стопала шетају лево-десно.

Доктор Спасовски објашњава да иако једино операцијом чукљеви могу трајно да се уклоне, ова метода је увек последњи избор и примењује се када је деформација изразито наглашена, болна и отежава нормално кретање. Дакле, прво решење су силиконски сепаратори, а потом ако се тегобе погоршавају, следи ношење ортоза, које по принципу полуге "вуку" палац супротно чукљу.

- За поједине пацијенте силиконски сепаратори су трајно или вишегодишње решење које их ослобађа тегоба и спречава даље кривљење зглоба палца - прича др Спасовски. 

- Њихова предност је у томе што су лагани и мекани, па могу стално да се носе. Супротно њима, за веће тегобе су протезе које делују на принципу полуге и пацијент може да их носи само када мирује. На тржишту се све чешће могу наћи и модели са којима може и да се корача.

Наш саговорник каже да, докле год сепаратори и протезе на принципу полуге спречавају прогресију деформације чукља и нема констатног бола, овај начин лечења даје резултате. У супротном неопходно је оперативно лечење.

Иначе чукљеви су најчешћи облик деформитета стопала који је карактеристичан за женски пол. Искривљеност великог прста стопала упоље често је праћено и поремећајима осталих делова стопала, као и болом. Медицина је дошла до сазнања да осим генетике на појаву чукљева утичу поједине реуматске болести, као и повреде стопала, а нарочито неодговарајућа обућа.

- Жене које воле да носе високу потпетицу превентивно, против формирања чукљева требало би да носе папуче које одвајају велики прст од осталих, популарне "јапанке" - тврди др Спасовски. 

- У Јапану је за 15 одсто мања учесталост појаве чукљева у односу на остатак света, а разлог је управо у овој традиционалној обући.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар