Људи из Африке и Азије преузимају послове на Балкану

Њемачке новине Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг пишу о потешкоћама које у балканским земљама изазивају с једне стране исељавање и пад наталитета, а с друге досељавање из Азије на које те земље нису спремне.

Свијет 04.05.2024 | 13:29
Људи из Африке и Азије преузимају послове на Балкану

Аутор текста Михаел Мартенс спомиње анегдоту с једне конференције на којој се расправљало о опасности од избијања рата на југоистоку Европе, при чему је један учесник тврдио да опасност не постоји јер у тим земљама недостаје војника.

Аутор текста не мисли да опасност рата не постоји тврдећи да и добро наоружане специјалне јединице могу учинити пуно зла, али да те земље ипак муку муче с недостатком војника. Као примјер наводи Србију.

„Србија се, на примјер, већ неколико година јако наоружава, ракетама, дроновима и противваздушним системима из Кине и Русије, који би ускоро требало да буду допуњени француским борбеним авионима Рафале, то је један дио слике. Други је да Србији, као и другим земљама те регије недостаје војника који знају да управљају том скупом техником.

Тако српска војска има, истина, више од 300 тенкова, али за највише једну трећину има оспособљене посаде", тврди ФАЗ.

Као разлог наводи то што официрии радо прелазе у привреду и што је мало регрута, јер војни позив није више тако привлачан и јер се рађа све мање дјеце. Уз то се наводи да исељавање још више заоштрава проблем, јер „државе те регије нису довољно привлачне да задрже своје младо становништво или привуку мигранте".

Исељавање – најбоља могућност

Аутор чланка упоређује стање у Србији с оним у Румунији или Бугарској наводећи да се у тим земљама некад успијева успорити исељавање из великих градова или чак окренути тренд, али напомиње да су те земље чланице Европске уније.

„У шест земаља западног Балкана, које још нису чланице Европске уније и немају равноправан приступ њеном тржишту, стање не изгледа тако добро", пише ФАЗ, наводећи да за бројне младе људе у тим земљама исељавање и даље изгледа као најбоља могућност.

Смањење броја становника утиче и на понашање западних инвеститора, напомиње ФАЗ, образлажући да за велике пројекте у радно интензивним браншама нема довољно радне снаге. „Један западни концерн, који у једној балканској земљи жели градити велику фабрику, договорио је зато већ прије почетка радова да ће двије трећине запосленика бити увезене с Филипина."

Балканске земље нису спремне за нове досељенике

Наводи се да су политичари у тој регији касно схватили озбиљност демографског стања те да се сад такмиче око довођења страних радника.

„Београдски градски превоз у међувремену запошљава возаче аутобуса из Индије или Шри Ланке, јер нема домаћих интересената. Најсиромашнија држава у Европи Косово за велике пројекте је авионима довезла раднике из Бангладеша."

Та нова стварност ће друштва у балканској регији ставити пред тешке изазове, упозорава ФАЗ, јер ће досељеници из Азије и Африке рађати дјецу, куповати некретнине, његовати своје традиције и религије и промијенити изглед градова на југоистоку Европе, на што у тој регији нису навикли.

„Конфликтни потенцијал је очит. Балкан је, истина, мултиетнички већ вијековима. Али, признати да је то подручје усељеничка регија или да то мора постати, да би се привредно одржала, властодршци то тешко прихватају", закључује Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг.

(Рапорт) Фото: Илустрација

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирко

04.05.2024 13:56

Све како сам и предвидио, и ти који тренутно имају јако велике плате као финансијски и ИТ сектор ће ускоро да добију јефтинију конкуренцију из Азије ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх

04.05.2024 16:30

Па свака ти част! Чудо да ти ниси овај чланак написао!

Name

Политика

04.05.2024 13:59

Људи који раде нису добро дошли а з куму ј..е даждевњак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бураз

04.05.2024 14:53

Балканци боље да се удрузите него да вас надвладају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека

04.05.2024 17:55

Хвала. Свако себи. Доста је удрузивања…