Од 10 грипозних двоје "заради" и упалу уха

Три упале током године нису разлог за узбуну, али уколико се проблем појављује чешће, неопходно је обавити детаљне прегледе.

Здравље 05.03.2018 | 13:01
Од 10 грипозних двоје "заради" и упалу уха
ОД 10 пацијената који током зиме због прехладе и грипа траже помоћ лекара, двоје "заради" и упалу уха, као додатну компликацију. Три упале током године нису разлог за узбуну, али уколико се проблем појављује чешће, неопходно је обавити детаљне прегледе код оториноларинголога како би се утврдио узрок.

Најчешћи изазивачи упале уха јесу бактерије стрептококус пнеумонија, хемофилус инфлуенца и мораксела катаралис. Тек 25 одсто упала узроковано је вирусом, док су најчешћи изазивачи бактерије.

- Током прехладе и грипа долази до накупљања течности иза бубне опне, где се размножавају бактерије или вируси који узрокују упалу - објашњава, за "Новости", доктор Срђан Милићевић, оториноларинголог из ординације "Милићевић". - Код деце, секрет се слива низ грло и нос, слузница ових органа отиче и долази до запушења Еустахијеве тубе која спаја нос са ухом. У тој шупљини, због топлоте и влажности, постоји много бактерија које изазивају упалу уха.

Осим тога, упалу уха може да узрокује увећан трећи крајник, недовољно развијене бубне опне, оштећења бубне опне, расцеп непца, али и многи други поремећаји. Могу да се поделе на тешке, средње и лаке, које су, срећом, далеко најчешће и не захтевају антибиотике. Тешке акутне упале, с друге стране, могу да буду изузетно компликоване и болне.

- У највећем броју случајева, упале уха нису опасне, али може да се деси да обична прехлада изазове тешко бактеријско запаљење. Због тога, увек треба да се предузму све неопходне мере, како до упале уха не би дошло. Најпре, потребно је редовно чистити секрет, како се не би задржавао у носу и затим отишао према ушима. Ипак, не треба претеривати током чишћења, јер превише агресивно или неправилно "дување" носа, може да доведе до тога да део секрета такође заврши у уху - рекао је Милићевић.


Озбиљну ситуацију током упале можемо да препознамо по повишеној температури, жлезди на врату која се шири и тегобама које не пролазе ни након 48 сати. У том случају, потребно је укључити терапију.

- Након прегледа антибиограмом, који се обавезно мора урадити код лекара, блаже упале уха лече се редовном дренажом и капима за нос. Код тежих облика, потребно је укључити терапију антибиотицима у трајању од пет до десет дана, тоалету носа физиолошким раствором, као и суве, топле облоге.

НАСЛЕДНА СКЛОНОСТ

У НАСТАНКУ ове упорне болести, значајну улогу игра генетски фактор. Деца у чијој породици постоје забележени случајеви ушних инфекција, чешће пате од упале уха него они у чијој породици није било оваквих проблема. Управо због наследног фактора и физичких предиспозиција, упале уха се код неке деце дешавају чешће, док се код других никада не појаве.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар