Зашто ране дупло брже зарастају дању?

Ране које задобијемо током дана зарастају 60 процената брже него оне које настану ноћу, тврде научници са Кембриџа.

Здравље 28.11.2017 | 12:35
Зашто ране дупло брже зарастају дању?
Ћелије коже обнављају се брже од посекотина или опекотина уколико настају по дану, како је показала студија, што је директно повезано са нашим једнодневним биолошким сатом.

Наш унутрашњи сат или такозвани циркадијални ритам регулише скоро сваку ћелију у људском телу, истовремено регулишући многе процесе који се одвијају током 24-сата, између осталог спавање, лучење хормона и метаболизам.

Ови лабораторијски тестови показали су да током једнодневног биолошког сата, ране на кожи зацељују два пута брже него ране настале ноћу. Опекотинама које се догоде ноћу, од 20 сати до осам сати ујутру, треба 60 процената више времена да зарасту него оне које су настале у дневном периоду, од осам ујутру до 20 сати увече.

Такође, око 95 процената рана зарасте после 28 дана, док оне дневне ране имају краће време трајана, у просеку око 17 дана. Појачана активност унутар ћелија резултат је јаче активности протеина актина и више колагена, главног структуралног протеина у кожи који наставља да се депонује на месту повреде до две недеље нако што је рана настала.

Могуће је да се време зарастања може поправити ресетовањем једнодневног биолошког сата пре операције, можда применом лекова који утичу на биолошки сат.

"Брзо зарастање рана критично је за превенирање инфекције и ако зарастање крене лоше, ране могу да постану хроничне или ће да остане врло ружан ожиљак. Истраживања би требало да нам помогну да развијемо лекове који превенирају слабо зарастање или чак помажу у бољем исходу операције."

Б 92
фото: Интернет

Коментари / 0

Оставите коментар