10 ствари које нам се догађају ако не перемо зубе

Брига о зубима и деснима не утиче само на здравље усне дупље, пошто уста представљају "улаз" у организам, пише Бизнис инсајдер.

Здравље 15.08.2017 | 12:54
10 ствари које нам се догађају ако не перемо зубе
Лоша хигијена зуба и усне дупље утиче на здравље унутрашњих органа, а колики је тачно тај утицај не може са сигурношћу проверити, пошто не би било етички да се спроведе истраживање у коме испитаници дуже време не би прали зубе.

Ипак, ових 10 болести могу се сматрати последицом лоше хигијене уста:

1. Болести десни

Неки не знају да, за време прања зуба, десни не би требало да боле и крваре. То су показатељи болести десни као што је гингивитис, од кога се десни црвене, натичу и крваре. То је последица бактерија које се накупљају у плаку између зуба.

Периодонтитис, напредни гингивитис, уништава потпорна ткива зуба и кости у усној шупљини и узрокује испадање зуба.

2. Губитак зуба

Одраслим људима између 20 и 64 година, у просеку, недостаје око седам трајних зуба, а чак 10 одсто Американаца између 50 и 64 година немају ниједан зуб.

Нелечени каријес и гингивитис утичу на губитак зуба.

3. Непријатан задах (халитоза)

Халитоза је честа или трајна појава непријатног задаха из уста, која мучи више од половине људи. Халитоза је симптом код неких озбиљних болести, али је најчешће последица лоше оралне хигијене.

Након сваког оброка у устима између зуба остају ситни комадићи хране који са временом труле и стварају непријатан мирис. Уз то, привлаче и бактерије, које исто својим деловањем стварају непријатне мирисе.

Други узрочник непријатних мириса је и језик, тачније, талог који се ствара на језику. Уз прање зуба, важно је и добро опрати језик на коме се налази низ бактерија, између осталих и бактерије које узрокују непријатне мирисе.

4. Деменција

Велико, дугорочно истраживање спроведено у дому пензионера у Лагуна Хилсу показало је да постоји веза између лошег стоматолошког здравља и деменције, иако је могуће да људи са бољом оралном хигијеном имају боље здравствене навике, пише Јоурнал оф тхе Америцан Гериатрицс Социетy.

Истраживачи су пратили 5.468 особа током 18 година и открили да међу пензионерима који још увек имају зубе, они који су изјавили да зубе не перу свакодневно имају 22 до 65 одсто већи ризик од деменције, од оних који перу зубе три пута дневно.

Друго истраживање је показало да је мозак код људи оболелих од Алцхајмерове болести имао већи број бактерија повезаних са болестима десни од људи који су когнитивно здрави.

5. Упала плућа

Када се у усној дупљи налазе патогене бактерије, људи их са ваздухом удишу у плућа, где могу да нанесу велику штету плућима и организму уопште. Показало се да су патогени један од разлога зашто пацијенти у болницама лако добијају "болничку" упалу плућа.

Побољшање оралне хигијене смањило је учесталост такве упале плућа за 40 одсто. Друго истраживање у коме је учествовало 315 болесника једне бразилске болнице, показало је да су три од четири пацијента са упалом плућа имали неки облик пародонтитиса.

6. Еректилна дисфункција

Узрочно - последична веза између еректилне дисфункције и лоше оралне хигијене се може чинити небитном или чак непостојећом, али прелиминарно истраживање објављено у часопису Јоурнал оф Сеxуал Медицине, показало је да ова два стања могу бити директно повезана. Оба су последица мањка Д витамина и пушења, али директна веза ова два стања још увек је непознаница.

Истраживање спроведено над насумично изабраним пацијентима између 30 и 40 година показало је да 53 одсто испитаника са еректилном дисфункцијом има узнапредовали пародонтитис, за разлику од групе пацијената који не пате од еректилне дисфункције, где је пародонтитис имало само 23 посто испитаника, пише Јоурнал оф Цлиницал Периодонтологy.

7. Дијабетес

Познато је да је једна од последица дијабетеса и појава парадонтитиса код пацијената, али недавно је откривено да је тај узрочно-последични однос заправо обостран, тачније да пародонтитис има утицај на развој дијабетеса код људи.

Веома лоша орална хигијена може бити узрок инсулинске резистенције (познате под именом пред-дијабетес), углавном због чињенице да појачава упале у организму. Код неких пацијената који пате од обе болести показало се да држање пародонтитиса под контролом помаже и код дијабетеса.

8. Болести срца

Многобројна истраживања су показала да постоји веза између болести десни и срчаних болести. Аутори истраживања за Америчко удружење за срчане болести, спроведеног 2008. године, су у истраживању затражили да се пародонтитис уврсти као нови маркер (ризични фактор) за срчане болести, независно од традиционалних маркера - иако су напоменули да нису могли да утврде директну узрочно-последичну везу.

"Пародонтална болест и срчане болести деле много заједничких фактора: не постоји разлог због кога бисмо сматрали да пародонтална болест директно узоркује срчана обољења, али лечење пародонтитиса смањује упалне процесе у телу, чак иако не утиче на развој срчаних болести", наводи се у изјави Америчког удружења за срчане болести из 2012. године, која је изазвала додатни опрез код оболелих и лекара.

9. Компликације у трудноћи

За време трудноће између 60 и 75 посто трудница има проблема са гингивитисом, што директно утиче и на стање зуба код новорођенчади. Лоша орална хигијена будућих мајки проузрокује и мању порођајну тежину деце, као и превремени порођај.

Истраживачи сумњају да је у питању један од ова два узрока:

Или је повећана упала целог организма или орална бактерија током трудноће уђе у систем крвних судова труднице и с временом се насели на постељицу, што директно утиче на развој детета.

10. Рак

"Докази до којих смо недавно дошли сугеришу да се опсег и тежина пародонтне болести и губитка зуба могу повезати са повећаним ризиком од малигних болести", саопштено је након тим научника направио опсежан преглед свих истраживања која су испитивала узорке и последице пародонталних болести на организам.

Оралне болести и проблеми са зубима су директно повезани са ХПВ-ом, који проузрокује око 80 посто оралних карцинома. Док је пушење велики фактор за добијање рака, истраживање спроведено прошле године на 3.439 испитаника, идентифковало је лошу оралну хигијену као засебан фактор који директно утиче на добијање ХПВ-а.

Друга истраживања су показала да пародонтитис убрзава развој канцерогених ћелија у устима.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пиетрен

15.08.2017 11:55

11. Доказана је директна повезаност између одраслих лица која не упражњавају редовну оралну хигијену са изборним резултатима. Наиме, лица са лошим стањем зуба у 97% бирају лошу власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

буна јопет

18.08.2017 18:46

Доказана је повезаност пломби и пасти за зубе са карциномом усне супљине..наравоуценије боље бити крезав него умријети у мукама од карцинома