44 године од смрти Јосипа Броза Тита

Прошле су 44 године, од смрти Јосипа Броза Тита, који се на челу Југославије налазио пуних 35 година.

Србија 04.05.2024 | 13:02
44 године од смрти Јосипа Броза Тита

Умро је 4. маја 1980. године, у Љубљани, неколко дана пре него што би напунио 88 година.

Неприкосновеног лидера социјалистичке Југославије данас се углавном сећају по времену вишедеценијског мира, релативне стабилности и континуираног постепеног успона.

Упамћен је такође као лидер покрета отпора у окупираној Југославији током Другог светскога рата. Био је то, по готово неподељеној оцени у историографији, најјачи и најуспешнији покрет отпора у окупираној Европи.

Јосип Броз Тито рођен је у Кумровцу, у Загорју, на самој граници Хрватске са Штајерском, маја 1892. Отац Фрања је био Хрват, мајка Марија Словенка. 

У време док је био шеф југословенске државе, као његов рођендан обележаван је 25. мај, као својеврсни државни празник, у складу са свеприсутним култом личности.

Дан младости, како је називан 25. мај, прослављан је низом манифестација, чији је врхунац био велики слет одржаван у вечерњим часовима, тог дана на стадиону ЈНА, када му је додељивана штафета младости. 

Овоме је претходило вишемесечно кружење штафете, или претходно штафета, кроз све крајеве тадашње Федеративне Народне Републике Југославије, односно од 1963, Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Јосип Броз Тито рођен је заправо 7. маја 1892, као седмо од петнаестеро деце у породици. 

Браварски занат учио је у Сиску. За послом се потом кретао од Загреба, преко Трста, Камника, Ченкова у Чешкој, до Беча и Бечког новог места. Све у оквиру ондашње Аустроугарске. Такође је извесно време радио у Минхену као и у Манхајму у Немачкој.

Године 1913. одлази на обавезно одслужење војног рока. У том периоду, успело му је да освоји друго место на такмичењу у мачевању у Аустроугарској војсци. Првопласирани је био извесни надвојвода, припадник владарске куће Хабзбург. Стекао је такође подофицирски чин.

Пошто је средином 1914. Избио Први светски рат убрзо се нашао на фронту. У време док је био шеф југословенске државе није помињано да је ратовао на српском фронту, што је изгледа истина.

После боравка у Петроварадинској тврђави, где се, како је тврдио, нашао због неслагања са ратним циљевима Беча, упућен је у Галицију, на руски фронт. Маја 1915. је заробљен, после тешког рањавања.  

Револуције фебруара и новембра 1917, дочекао је Русији. Наводно је, пошто су бољшевици преузеИи власт, покушао да им се придружи.  

У његовим званичним биографијама, после Другог светског рата, навођено је да је учествовао у Октобарској револуцији.

У новообразовану Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца долази крајем октобра 1920. 

Радио је потом код Бјеловара у Великом Тројству, па у Загребу, Краљевици, Београду, Смедеревској Паланци.  

Све време је притом синдикално и политички активан. Прикључује се Комунистичкој партији. Према појединим наводима са партијским структурама је био повезан и у Русији. Синдикалним радом бавио се, наводно још пре Првог светског рата.

Ухапшен је августа 1928. У то време он је секретар месне партијске организације у Загребу.

Осуђен је на пет година. Казну служи у Лепоглави, затим од почетка 1931. у Марибору.

Године 1937. избија на челну позицију унутар КПЈ, после смењивања и стрељања Милана Горкића (Јосип Чижински), претходног лидера те партије. Био је заговорник повратка руководства КПЈ у земљу из Беча, у чему се није слагао са дотадашнним вођством. Према другим наводима, Москва га је за прву личност КПЈ прихватила тек 1940, или можда 1939.

Радио је и школовао се, 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви. Обављајући притом дужност и у Паризу, током рата у Шпанији. Било је то време најоштријих чистки унутар совјетске номенклатуре, и комунистичке интернационале, када је ликвидиран знатан број и југословенских  комунистичких првака. 

Као вођа КПЈ предводио је у Другом светском рату партизански покрет, званично Народноослободилачка војска и Партизански одреди Југославије. 

Устанак подиже лета 1941. после напада Немачке на Совјетски Савез, у складу са налозима из Москве. Био је то ако не најјачи, онда сигурно један од кључних покрета отпора у Европи. 

Из рата је изашао као легендарни вођа. Од Другог заседања АВНОЈ-а, новембра 1943, носио је звање - маршала.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом  спровеле су и комунистичку револуцију, током и након рата, током које су, између осталог, у спровођењу револуционарне "правде" нестале и десетине хиљада некомуниста, под видом "борбе против сарадника окупатора". Оштрица је највише била уперена против апарата међуратне Краљевине Југославије.

Године 1948. одбацио је Резолуцију Информбироа комунистичких партија, којом је осуђен он и КПЈ. Односно, одбио је да се повинује налозима из Москве.

У тешким околностима, у земљи која је била такорећи гладна, одлучује се на отпор Стаљину. 

Током педесетих година, Југославија је због тога добијала значајну финансијску и војну помоћ од САД.

Високе стопе раста које је земља имала педесетих везане су за преорентацију спољне политике земље.

Један је од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима, током процеса деколонизације, имало велики значај. Његова улога у том Покрету, у познијој фази, упамћена је и по доследном настојању да се несврстани задрже по страни од утицаја појединих проблоковски опредељних чланица. 

У унутрашњој политици, стицајем околности, оставио је устројство које се на крају показало као неодрживо за функционисање СФРЈ - Устав из 1974. године. Преношење функција савезне државе на ниво република трајало је заправо од 1963. Централна држава водила је надаље само одбрану, али не у потпуности, спољну и монетарну политику.

При чему је такозвани кључ, равноправна заступљеност свих република и покрајина, захтеван и у спољној политици, па чак и у војсци. То је значило да је од стручности и квалитета важнији био национални, односно републичко покрајински кључ.  

Паралелно са тоталном децентрализацијом, започиње период економске стагнације. У то време привремено решење је пронађено у отварању граница, чиме је омогућен одлазак стотина хиљада незапослених.

Специфичан систем консензуса представника република и покрајина у Председништву државе показао се као нерешив проблем када се СКЈ распао јануара 1990.

Сахрани Јосипа Броза Тита, у Београду, присуствовало је више од 200 високих личности из целог света, што је несумњиво показатељ његове историјске улоге, односно међународног угледа који је уживао. 

Земља коју је водио, као неприкосновени ауторитет, Југославија, распала се десетак година после његове смрти, чему је несумњиво допринео и исход такозваног хладног рата, а не само унутрашњи проблеми.

(Тањуг) Фото: Тањуг/Схуттерстоцк

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Небојса

04.05.2024 13:09

Погубан за Србе , а они га обозавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

04.05.2024 13:48

Ови ти нису погубни па узивајте.

Name

Зоx

04.05.2024 13:50

Миран фашиста !

Name

Василије 1

04.05.2024 14:53

Умро је он неколико дана прије под именом Славко Дитрицх.

Name

Ре

04.05.2024 19:25

Послије њега су досли српски националисти и све рудили.

Name

Дусан

04.05.2024 13:17

44 године од смрти ратног злоцинца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Пера

05.05.2024 11:54

И тацно 44 године од када су @Дусан и остали националисти истрцали из својих мисијих рупа, гдје су били док је Броз био зив.

Name

Искрено

04.05.2024 13:21

Ех од тада је и кренуло све наопако. Ваљало је ово све држат под контролом. Колико год неки пљују и вријеђају лик и дјело Тита, била су то најљепша времена. Живјело се скромно од свог рада али сретно, задовољно и безбједно. Били смо уважени у цијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.05.2024 13:34

Друже Тито хвала вам на онај некада скромни живот народа, ми смо отишли од тада у 3 пм као народ са овим данашњим државицама у растуреној БиХ на све што неваља за народ са данашњим најбогатијим криминалцима на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

04.05.2024 13:37

Убица Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калиновик колијевка српства

04.05.2024 13:37

Камо среће да се није ни родио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2024 14:36

ТАКО ЈЕ,АЈД САД ОКОПАВАЈ ЊИВУ

Name

Ина

04.05.2024 13:43

Нека му је лака црна земља. Сад удрите негативним коментарима (мртав не мозе да се брани) али за његова зивота нисмо се клали ...,били смо признати и постовани у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.05.2024 14:23

Комунисти,ŝто кријете,ŝто не кажете да су вам од 1941-45 биле устаŝе и устаŝки покрет сарадници,44 и 45г.већина устаŝа на позив броза и комуниста прелази у партизане,колико само тих устаŝа "партизана"после 45г оста да живи у Београду,признати им устаŝки чинови приликом преласка у партизане плус су унапређивани,само у Београду остало устаŝа око 80хиљада,гурнуŝе Српску омладину на сремски фронт,српске официре и патриоте послаŝе на Голи Оток,броз 1960г.у Дубровнику потписао улазак yуг.у нато,Стаљин је брозу казао Њет,а не броз њему.На Дедињу пуно смрди гдје се и дан данас осјећа смрад од кад је броз закопан,Београде,очисти већ једном смрад да вам град не смрди.

Name

Ре Приједорчанин

04.05.2024 14:42

Све знаш, а појма немаш, али жалићеш због оваквих тешких ријечи, а ниси сигуран у то што говориш. Зато ћеш осјетити пакао, због овога што причаш нешто без доказа. Који си ти кретен. Бог је чуо, а писари су записали шта си рекао. Јеси храбар, нема шта.

Name

Ацо

04.05.2024 13:55

Нека му је вјечна слава.Тито је Тито,ово су буранија,хоштаплери,једном рјечју го@на.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурке

04.05.2024 14:01

Вјечни му помен и покој.Учинио је ове просторе бар пола вијека сигурне,просперитетне и сретне.Нико му се није смио мјешат,ни запад ни исток а сад ти неки помоћник у западној амбасади кроји капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.05.2024 14:53

Диктатор, спремао потоп после себе.

Name

Приједор

04.05.2024 14:04

Мештар свивх хуља. Југославија највећа гробница Спрпског народа. Још се нисмо опоравили од њега и питање када ћемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2024 14:12

Ја га не обозавам зивео Цица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џаба све

05.05.2024 09:11

Неки срби воле губитнике.

Name

Нисам

04.05.2024 14:29

》КОМУЊАРА《

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИТИО

04.05.2024 14:35

🐵ЦИТО🐵 колико је побио НАРОДА после 2св.рата сацувај Бозе, лијепо ми је без Јозе !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

04.05.2024 14:38

Смрт је обавила сву Југославију у црно тог 4.маја 1980,као да је јучер било, а утакмицу Звезда - Хајдук, плакао је цијели стадион тада. Чим су га ставили у гроб, почели су да руше братство и јединство. И зато ће сви бити обавијештени на Судњем дану. Како ће неки дречати, нестаће суза, а ништа им неће помоћи. Живио Судњи дан, једини исправан суд, тамо неће моћи нико никога лагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

04.05.2024 14:50

Има ли каква друга тема на данасњи дан, осим Броза? Муцно је од деведесетих гледати и слусати његове следбенике, како су постали нацјонално свесни. Брозу би имао много тога за замерити, али они око њега су били пуно гори, кад казем они око њега, мислим на његове слуге из мог народа. Од појаве Броза, трецина ми је породице страдала у логору Јасеновац, па додје слобода, па Броз развласти породицу од онога сто су имали, неки побегосе преко баре, неку у Европу.То мало сто је остало, доцека демокрацију, велика оцекивања, а они ниста. До данас нам демократе нису вратили оно сто су Брозови отели, цекамо. Нас неколико зивих од целе породице, и ми смо отисли, остадосе само гробови, неки ознацени, а на неким ни имена ни презимена само " зртве фасистицког терора". Цитати било ста о Брозу и спомињати га, је муцно, рузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.05.2024 08:49

Господине @Мирослав, зао ми је сто вам је породица страдала у Јасеновцу, али није ми јасно засто је Броз крив за то?. Ако зелите да казете да није спасао Србе из логора, зато сто је био Хрват, онда ми пада на ум да питам, а засто насе људе није спасао Драза, јер он је Србин?. Због цега моземо Дрази да опростимо, а Брозу не моземо?. Националисти који данас владају Балканом, немају ни једно реално објасњење за било ста, па им је и за рат и све сто су до сада покрали, крив неко други, а највисе Броз. Лијеп поздрав.

Name

Xy

04.05.2024 15:20

Једини цовјек који је ваљао на Балкану кад му се име спомене треба устати како је могао оволику багру дрзати на узици и под контролом. Нек му је вјецна слава и велико хвала сто сам био дио тог времена. Сад ову стоку не мозе нико обуздати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

04.05.2024 16:44

Када ће му измјестити гробницу из Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде бре болан

05.05.2024 09:12

Зини да ти рекнем..!!

Name

борац

05.05.2024 09:21

Био борац а данас имамо дезертере и мафијасе на власти е једино сто ми срби опет бирамо власт хрватског поријекла.дали нам је то остало од Тита?Загорзи су по природи миран свијет сад имамо херзеговацке хрвате недај бозе ником.

ОДГОВОРИТЕ