Пронађен лијек против бактерија отпорних на антибиотике?

Докторанткиња Универзитета у Мелбурну је после три године истраживања открила нешто што би могло да служи убијању бактерија отпорних на антибиотике.

Здравље 28.09.2016 | 13:53
Пронађен лијек против бактерија отпорних на антибиотике?
Шу Лам верује да је пронашла начин да уништи бактерије које су Уједињене нације прогласиле “фундаменталном претњом” људском здрављу.

Наиме, бацили отпорни на антибиотике убију око 170.000 људи годишње и, према студијама, процењује се да ће до 2050. убити и до десет милиона људи, што ће светску економију коштати 100 билиона (сто хиљада милијарди) долара.

Сада се, међутим, рађа нова нада за истребљење ових бактерија. Шу Лам и њен тим развили су пептид полимер у облику звезде који напада отпорне бактерије и цепа њихове ћелијске зидове.

“Ови звездасти полимери ремете функционисање бактерије”, каже Шу Лам. “Бактерија мора да се дели и расте, али кад се наша звезда закачи за њену мембрану, ремети те процесе. Бактерија практично умире од стреса.”

Она каже да су се полимери показали као ефикасни лекови за мишеве заражене бактеријама отпорним на антибиотике и да су показали релативну нетоксичност за здраве ћелије у телу. Наиме, полимери су превелики да на сличан начин продру у ћелијски зид.

Њена открића објављена су у часопису “Натуре Мицробиологy” и пред њом је још много рада.

“Морамо да обавимо још много студија и тестирања”, каже она. “Ипак, надам се да ћемо моћи да их примењујемо у скоријој будућности.”

Професор Грег Кјао, њен ментор, рекао је да је потребно још барем пет година да њен пројекат заживи, осим ако неко не да милионе долара у убрзавање овог процеса.

“Добра вест је да тренутно барем постоји нада у лечење таквих инфекција”, каже он.

Шу Лам објашњава да ће њен третман у будућности вероватно бити топикални.

“Најбржи начин да полимери униште бактерије је да се наносе на инфицирано место. Дакле, ако имате рану или бактеријску инфекцију на рани, требало би да нанесете неку антибактеријску крему на бази полимера. У случају унутрашњих инфекција, надам се да ћемо моћи да их убризгавамо у тело пацијента или чак пакујемо у капсуле, као што је то случај са постојећим антибиотицима”, каже Шу Лам.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар