Најчешће заблуде о зубима

Прање зуба чешће од једном дневно може да оштети зубну глеђ. Није тачно, уколико се правилно одржава хигијена, пишу Вечерње новости.

Здравље 09.10.2015 | 16:00
Најчешће заблуде о зубима

У "МОРУ" информација о хигијени зуба постајемо збуњени шта је добро, а шта није паметно да радимо да бисмо имали здрав и блистав осмех. Неке од митова на ову тему многи су усвојили као истину, што, наравно, може само да шкоди. Ово је листа најчешћих заблуда...

* ПРАЊЕ ЗУБА ЧЕШЋЕ ОД ЈЕДНОМ ДНЕВНО МОЖЕ ДА ОШТЕТИ ЗУБНУ ГЛЕЂ

Није тачно, уколико се правилно одржава хигијена. Стоматолози препоручују да користите меку четкицу, јер она не може да нашкоди, па се у том случају подразумева да три пута дневно перете зубе.

* АКО ДЕСНИ КРВАРЕ, НЕ СМЕ ДА СЕ КОРИСТИ ЧЕТКИЦА

Крварење обично настаје када дентални плак или остаци хране нису правилно уклоњени, зато, ако приметите да вам се то дешава, темељно и нежно оперите и очистите зубе најмање два пута дневно. Ако се крварење настави, посетите зубара.

* ЖВАКА БЕЗ ШЕЋЕРА ПОСЛЕ ОБРОКА ЗАМЕЊУЈЕ ПАСТУ И ЧЕТКИЦУ

Иако њено конзумирање после оброка може да помогне у чишћењу зуба и освежавању даха, она није замена за прање четкицом и не може као конац да уклони остатак хране.

* ИЗБЕЉИВАЊЕ ЗУБА ОШТЕЋУЈЕ ГЛЕЂ

Нестручни третман може да оштети глеђ, али уколико то чини искусни зубар, који има добру опрему, нема разлога за бригу.

* ТОКОМ ТРУДНОЋЕ СЕ ОДЛАЖУ СВЕ СТОМАТОЛОШКЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

Сигурно је да рендген или хируршко вађење зуба није добро за труднице, али то не значи да би требало да избегавате редовне контроле. Штавише, оне су препоручљиве, као и санирање каријеса.

 Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

абгдв

09.10.2015 21:06

Никад се индеx КЕП-а неће код нас смањити.

ОДГОВОРИТЕ