Чоколада подмлађује кожу за 10 година

Британски научници су направили слаткиш који побољшава циркулацију и успорава настанак бора. Свакодневни унос до десет грама ове намирнице мења структуру у разним слојевима омотача тела.

Здравље 26.05.2015 | 07:23
Чоколада подмлађује кожу за 10 година

ДА бисте имали лепу, неговану и затегнуту кожу, више не морате само да је третирате кремама споља, већ можете да је подмладите и изнутра. Британски научници су направили чоколаду против старења, која чак може и да "испегла" боре. Нови слаткиш побољшава циркулацију, и тако успорава настанак бора. Истраживања су показала да свакодневни унос до десет грама ове чоколаде мења структуру у разним слојевима коже толико, да се постиже ефекат подмлађивања за 10 година.



Чоколаду коју су назвали "естечок", направили су стручњаци Универзитета Кембриџ. Они тврде да само једна коцкица од око 7,5 грама, садржи толико антиоксиданата, колико и филе лососа са Аљаске, и исто толико полифенола, који ефикасно помаже у борби против слободних радикала, као што има у 100 грама црне чоколаде.

Испитивања су трајала четири недеље, а учесници су свакога дана морали да поједу једну коцкицу "естечока". Доказано је да им је слаткиш који садржи нешто више какаоа, побољшао циркулацију и деловао превентивно на процес настанка бора.

- Клиничка тестирања су показала да се упални процес у кожи смањио, а ткиво обновило - рекао је један од учесника овог истраживања, др Иван Петаев. - Учествовали су педесетогодишњаци и шездесетогодишњаци, а увидом у кожне биомаркере смо утврдили да им је кожа након истраживања враћена на ниво као када су имали 20 или 30 година. Побољшали смо физиологију коже, и истовремено успорили старење.

Ипак, неки лекари су по питању овог производа велики скептици.

- Сигурно је да чоколада садржи неке супстанце које могу успешно да помогну у борби против болести и старења, али не смемо да заборавимо да конзумација велике количнине чоколаде може да доведе до повећања броја унетих калорија, а самим тим и до гојазности - упозоравају лекари Универзитета у Глазгову. - Због тога би истраживачи морали да своје тврдње поткрепе додатним доказима, који ће дати одговоре на још бројна питања и недоумице.

Специјалиста за исхрану Колеџ универзитета у Лондону, доктор Џорџ Гримбл је додао да су ранија испитивања показала да ефикасност успореног антиоксиданта астаксантина већа када се примењује директно на кожу, а не када учествује у процесу варења.

- Ипак, треба нагласити да астаксантин заиста има антиоксидантно деловање, и веома мало негативних ефеката, тако да овај проналазак делује обећавајуће - рекао је Гримбл. - Међутим, још је рано да се доносе закључци о дуготрајним ефектима.


У КУТИЈИ ДОЗА ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ

КОЦКА чоколаде, иначе, садржи само 38 калорија, и због тога могу да је узимају и дијабетичари. Продаваће се у луксузном паковању, свака коцкица ће бити посебно упакована, а у кутији ће се налазити "доза" за три недеље. Чоколада би ускоро требало да се појави на тржишту.

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карадоз

26.05.2015 08:36

Лазу мајке ми, ево ја је обозавам али ниста од подмладјивања само сам се УДЕБЉАО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оде старост у минус

26.05.2015 21:27

Ако имас 19 година и ако два пута користис третман са цоколадом, коза це ти бити младја за 20 година, знаци бице стара -1 годину

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

27.05.2015 09:59

И добар секс подмладјује и враца сјај у оцима.

ОДГОВОРИТЕ