Људи који пију кафу имају здравије артерије

Неколико шољица кафе дневно може да помогне у спречавању зачепљених артерија, што је један од главних фактора срчаних болести. Истраживање које су спровели корејски научници обухватило је 25.000 испитаника, који су подвргавани рутинским здравственим прегледима на својим радним местима.

Здравље 04.03.2015 | 09:12
Људи који пију кафу имају здравије артерије

Људи који су пили умерену количину кафе, од три до пет шољица дневно у зависности врста кафе, ређе су показивали знаке срчаних обољења током прегледа, преноси Би-Би-Си.Целокупан ток истраживања и закључци објављени су у часопису Хеарт, а поново су покренули расправу о ефектима које кафа има на здравствено стање срчаног мишића.

Контрадикторни закључци многих истраживања крећу се од тога да кафа изазива повишен холестерол и крвни притисак – до тога да један од омиљених напитака јача и поспешује рад срчаног мишића и добар је за крвоток.

Током истраживања, корејски научници су скенирали срце, пратећи стање коронарних артерија и евентуалних наслага калцијума у њима, што је један од првих знакова срчаног обољења.

Најчешћи срчани проблеми узроковани су накупљањем масноћа на зидовима коронарних артерија, што доводи до зачепљења и престанка протока крви.

Упркос томе што у истраживању нико није имао знаке срчаног обољења, код сваког десетог су пронађене наслаге калцијума. Упоређивани су резултати оних који нису и оних који су конзумирали кафу, а у све су урачунати и фактори повезани са пушењем, вежбањем, кретањем и породичном историјом болести.

Утврђено је да људи који пију неколико шољица кафе дневно имају мање наслага калцијума у коронарним артеријама него они који не конзумирају кафу.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар