Да ли сте хронично несрећни?

Веровали или не, на овој нашој сулудој планети постоје милиони, ако не и милијарде, људи који су заиста срећни. Остали једноставно кукају и одбијају да промене начин на који гледају на свет и себе саме.

Здравље 27.11.2014 | 11:23
Да ли сте хронично несрећни?

Психолог Соња Љубомирски сматра да за све нас постоји нада, али само под условом да не понављамо исте грешке и променимо своје навике. А ево које то лоше особине красе хронично несрећне људе.

Убеђење да је живот тежак - Срећни људи знају да живот уме да буде баш тежак. Но, они падове посматрају само ка фазу, а не доживљавају себе као жртву. Спремни су да преузму одговорност за то што су себе довели у такво стање и фокусирају се на то како да промене ствари и из хаоса се извуку што пре.

Несрећни људи себе вечито доживљавају као жртве и стално су “види шта ми се догодило” начину размишљања, уместо да се потруде да пронађу излаз из своје ситуације.

Немање поверења у друге - Здрав опрез и сумња су добри. Не треба бити претерано лаковеран, али већина срећних људи у суштини верује другима. Верују у добро у људима и не сматрају да ће их свако преварити. Генерално су пријатељски настројени и отворени према новим познаницима.

Несрећни људи углавном не верују никоме и верују да ће их сви преварити. Такав став их спречава да остварују нова пријатељства и везе са људима.

Фокусирање искључиво на негативне стране - У овом свету доста тога не ваља. Ипак, срећни ће се људи радије фокусирати на оно добро и позитивно.

Несрећни људи посматрају искључиво негативне стране, а њихов их страх спречава у томе да виде и сву лепоту која нас окружује.

Поређење с другима и завист - Несрећни људи имају утисак да им је неко други “украо” њихову срећу, па се стално пореде са другима, допуштајући да их поједу љубомора и завист.

Срећни људи знају да свако од нас има своју судбину и срећу коју нико не може да узме. Такође, срећни људи верују у бројне могућности и знају да срећа других нема никакве везе са њиховом.

Потреба за контролом - Постоји разлика између потребе за контролом и настојања да се постигну одређени циљеви. Срећни људи сваког дана предузимају одређене мере да би постигли своје циљеве, али на крају схватају да уствари могу контролисати врло мало тога.

Кључ је у томе да будемо оријентисани на своје циљеве, али да допустимо да се десе и лоше ствари – и оне су сатавни део живота, свет се неће зато распасти.

Гледање на будућност с бригом и страхом - Несрећни људи размишљају само о ономе шта би могло да крене по злу, док срећни људи поседују дозу здраве илузије и допуштају себи да понекад сањаре и размишљају о лепим стварима. Они верују да ће на крају све бити у реду. И срећни људи осећају бригу и страх, али праве велику разлику између осећања и живљења у страху.

Када страх или бриге нападну ум срећне особе, они ће се запитати да ли постоји начин на који то могу страх да спрече или шта могу да промене. Уколико не могу, схвате да од страха и бриге немају ништа и одустају од мрачних осећања.

Живот у прошлости - Несрећни људи живе у прошлости и углавном само о томе и причају. Кад им понестане тема за разговор, окрећу се трачевима и коментарисању живота других људи. Срећни људи живе у садашњости и сањаре о будућности.

Њихове позитивне вибрације се могу осетити у комуникацији. Узбуђени су због ствари на којима раде, захвални на ономе што имају и размишљају о могућностима које им живот пружа.

„Наравно, нико од нас није савршен. Сви се ми понекад гушимо у негативности, али ствар је у томе колико дуго ћемо себи допустити да останемо у том стању. Вежбање позитивних навика је оно на чему сви треба да радимо. Ходаш, паднеш, устанеш, и опет испочетка“, поручује Соња Љубомирски.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар