Љуто на тањиру, здравље у тијелу

Ко сваког дана поједе једну љуту папричицу, или чен белог лука направио је штит за многе болести. Ово старо народно веровање и научно је потврђено - многобројна истраживања показала су да је љута храна штити од бактерија, гљивица, вируса. И не само то, истраживања су доказала да љуте намирнице "убијају" ћелије рака
простате.

Здравље 29.09.2014 | 18:13
Љуто на тањиру, здравље у тијелу

Љуто у тањиру, било да је чили паприка, ђумбир, бибер, лук или рен, повећава енергију, јача имуни систем, повећава будност и концентрацију, побољшава циркулацију, потпомаже варењу и топи масне наслаге.

Професор др Никола Милинић, гастроентеролог у КБЦ "Бежанијска коса" објашњава како љуте супстанце делују на побољшање здравља:

- Љута, чили паприка садржи капсаицин који је доказано користан у борби против рака. Он ствара антиоксидансе који неутралишу слободне радикале, који, иначе, ступају у хемијске реакције са деловима ћелија и изазивају многе поремећаје, односно болести, као што је настанак тумора.

Осим папричице, познато је и да ђумбир побољшава апетит, ублажава пробавне тегобе и надутост црева. Оштри зачини попут бибера добри су за рад срца и поспешују прокрвљеност. Црни бибер, клинчићи, рен, лук и бели лук делују антибактеријски и врло су корисни у борби против инфекција.

У благодетима љуте хране ипак, не могу сви да уживају. Они који већ болују од обољења горњег дела
гастроинтестиналног тракта, ГЕРБ-а, гастритиса и чира на дванаестопалачном цреву, требало би да избегавају било шта што је љуто зачињено.

- Сва љута храна појачава лучење желудачне киселине, а то опет, појачава тегобе код наведених болести и временом може да погорша и саму болест, односно да доведе до крварења и пуцања чира код оних који га већ имају - каже др Милинић.

- Такође, морам да нагласим да љута храна не изазива болести желуца и црева, већ само може да појача тегобе. Често се зато дешава да они који нису знали да имају чир, стигну код лекара после љутих оброка, где тек открију да имају ово обољење.

Љуто, такође, нема никакав утицај на лучење жучи, као што се често мисли, јер се у жучи разграђују масти, па је за настанак камена у жучној кеси, искључиво крива масна храна.

Коме желудац може да поднесе љуту храну, за њега нема ограничења у количини. Једино се деци не препоручује да једу исувише често и пуно зачињену храну јер њихов желудац још није адаптиран на све састојке и намирнице. И кардиоваскуларни болесници, којих у нашој земљи има највише, не треба да избегавају љуто.

- Њима се чак препоручује да једу мало љућу храну јер она побољшава циркулацију што је важно у спречавању развоја зачепљења крвних судова који воде у инфаркт или шлог, - напомиње др Милинић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СС

01.10.2014 08:34

Истина. Проблем је за оне који не подносе љуто. Опет нема име аутора , ни извора за овај текст.

ОДГОВОРИТЕ