Митови о спавању

Људи верују у многе митове о спавању, а неки од њих доказују да људи могу бити веома лакомислени.

Здравље 19.07.2019 | 11:36
Митови о спавању
Међу корисницима апикацију за спавање и медитацију Цалм спроведена је анкета како би се утврдило колико људи верују у нетачне тврдње које постоје о спавању.

У истраживању су тражили од корисника да означе шта је истина, а шта не када су у питању народна веровња о спавању.

"Постоји толико устаљених мишљења о спавању да смо желели да проверимо у која се највише верује", рекао је за Метро један од оснивача апликације Цалм Мајкл Ектон Смит.

Чак 66 одсто испитаних верује да хладан ваздух спречава сан у току вожње. Промаја у аутомобилу и клима не помажу да се остане фокусиран на вожњу. Једино исправно, када осетите умор за воланом, јесте да станете, одморите, одремате или попијете кафу.

Тело се одмара, а мозак је веома активан у току спавања. Ово је чињеница коју није знало 48 одсто испитаника. Доказано је да се наше мисли никада не заустављају. Посебно не у току спавања, јер су у РЕМ фази, када сањамо, најактивније.

Да месечаре никако не смете да будите такође је заблуда у коју верује 48 одсто учесника у анкети. Уколико не помогнете особи која месечари да дође до кевета излажете је опасности, посебно ако постоје степенице у близини. Ако пробудите месечара, неће му бити ништа.

Језива лаж која се веома брзо проширила интернетом јесте да у току спавања можемо прогутати паука. Срећом, ово је доказано апсолутно немогуће. Природа паука просто није таква да би завршио у људским устима. Ми смо за њих исто што и велики камен, само део околине.

Многи верују да се сања само у току добоког сна. Мозак јесте активнији у току РЕМ фазе, што чини снове најживописнијим у односу на снове који су се догодили у току неке друге фазе спавања.

Ако не можете да заспите, кревет је последње место на ком треба да будете. Препоручује се да ако имате проблем са несаницом, одете у другу просторију. Тада треба урадити нешто опуштајуће, попут читања књиге. Али треба отићи у кревет чим осетите да вам се приспавало.

Није могуће надокнадити непроспаване ноћи. Уколико одлучите да спавате дуже да бисте могли да останете будни касније, спадате у 20 одсто људи који су у заблуди. Доказано је да континуитет у спавању веома важан и да никако не значи да можете бити будни 48 сати, ако пре тога одспавате 16.

Нажалост, чаша вина или неког другог алкохола пред спавање неће учврстити сан. Заправо постоји велика шанса да дође до буђења у току ноћи, јер алкохол ремети фазе по којима спавамо. Што би довело до неиспаваности ујутру, што никако није пожељно.

Четрвтина испитаника сматра да је хркање неподношљиво, али да ни на који начин није лоше по здравље. Углавном јесте безазлено, али може указивати и на велики здравствени проблем. Хркање може значити да имате озбиљан проблем да дисајним путевима, посебно уколико је то пропраћено и потребом за дневним дремкама.

Британци верују да сир пред спавање изазива ноћне море. чак 22 одсто њих то сматра, иако нема никакавих доказа томе. Заправо, веће су шансе да сан буде лепши због супстанце која у људском организму лучи серотонин, хормон среће.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар