Опет за све крива сланина

Нова сазнања о штетности месних прерађевина на здравље. Сланина повећава ризик од рака дебелог црева, анитрати су штетнији по здравље од масти и шећера. Погубније је што мало једе здрава храна него што се уноси лоша.

Здравље 07.05.2019 | 13:59
Опет за све крива сланина
У две различите научне студије недавно је објављено да сланина повећава ризик од рака дебелог црева и да су нитрати штетнији по здравље од масти и шећера, али је ипак закључак ове друге студије да је погубније то што се мало једе здравих намирница, него то колико се уноси лоших нутритијената.

Да само једно парче сланине дневно може да повећа ризик од рака дебелог црева, тврди се у истраживању Универзитета Оксфорд. На основу посматраних података, научници су закључили да три листа црвеног меса у току дана може да повећа ризик за обољења од рака за чак 20 посто. Постоје сличне тврдње Светске здравствене организације.

- Црвено месо не треба јести свакога дана. Оно се препоручује отприлике три пута недељно. Најбоље је јести телетину и говедину и припремити их на одговарајући начин, уместо готових месних производа - каже дијетечар нутрициониста Јасна Вујчић.

Чак 80 одсто натријума који се унесе кроз људску исхрану, долази управо из паковане и процесуиране хране. Нова научна студија о утицају исхране на здравље Института за метрику и евалуацију здравља на Универзитету у Вашингтону, показала је да је исхрана са пуно натријума одговорна за 33 од 100.000 смртних случајева.

- Сигурно је да индустријски производи садрже више вештачких састојака, соли и нитрата, него они домаћи. Због тога се све више избегавају куповни сухомеснати производи. Месне прерађевине, као што су виршле, кобасице и шунке, потребно је потпуно избегавати - каже Јасна Вујчић.

Стручњаци и даље нису сасвим сигурни што тачно у црвеном месу подиже ризик оболевања од рака, али нема дилеме да је црвено месо, у ограниченим количинама, свакако неопходно у исхрани јер садржи гвожђе и протеине.

ШЕСТОГОДИШЊЕ ИСТРАЖИВАЊЕ

ИСТРАЖИВАЧИ Универзитета Оксфорд анализирали су податке пола милиона људи, од којих је током шест година њих 2.609 оболело од рака дебелог црева. Показало се да на сваких 10.000 људи, који су дневно јели један већи лист сланине или месних прерађевина, њих 40 оболело. Према овим подацима, чак 5.400 од 41.804 случаја обољења од рака дебелог црева могло је да се спречи да оболели нису конзумирали месне прерађевине.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар