Пријете заразе због отопљавања

Научници упозоравају на последице промене климе, због које долази до најезде инсеката. И Србија је сверстана међу земље угрожене болестма које преносе комарци, крпељи, мушице. . .
 

Здравље 04.05.2019 | 14:38
Пријете заразе због отопљавања
Европљанима прете многобројне болести услед глобалног отопљавања, упозорили су научници на недавно одржаном скупу у Амстердаму. Наиме, пораст температуре ваздуха погодује насељавању и размножавању комараца, крпеља и других инсеката који преносе болести попут лишманиозе, енцефалитиса, денга грознице... Међу земљама које су посебно угрожене издвојене су Србија и Хрватска. Да има места за забринутост, показује и податак да се у ово доба године учесталије тражи помоћ дерматолога, а разлог томе су управо инсекти.

 Докторка Горана Исаиловић, дерматовенеролог, каже да нам, осим крпеља, у ово време нам највише прете "клинтонка" и инсект познат под називом педерус. Место уједа ових буба може да пече, сврби, боли и отиче, али за разлику од комараца, оне не могу да узрокују озбиљније болести.

Сезона "клинтонки" траје од априла до јула, а највише их има у Посавини, Подунављу и околини Тисе и Тамиша.

- Убод "клинтонке", врсте мушице, не осећамо, јер се у њеној пљувачки налази анестетик - каже др Исаиловић. -На месту убода углавном се појави кап крви. Затим се јављају велики печати величине од центиметра и по до два центиметра, с крвним подливима и отоцима који боле и пеку, а понекад и сврбе. Уколико се убоди налазе на ногама, пацијенти се жале да не могу да се ослоне на ногу.

Наша саговорница каже да убод "клинтонке" обично не изазивасистемске алергијске реакције,попут гушења, а болни отоци престају у року од неколико данаако се на време примени терапија.

- Битно је да се ублажи свраб и спречи секундарна инфекција - каже др Исаиловић. Зато је пожељно да се користе креме са антихистамиником и антибиотиком.

Пораст температуре који следи свакако ће донети и невоље услед због бубе педерус. Прошле године је била велика најезда тих инсеката. Пошто су се због отопљавања одомаћили у нашој средини, стручњаци очекују да ће их бити у већем броју и ове године.

- Овај инсект напада ноћу, као и комарци - каже др Исаиловић. - Наиме, када сунце зађе, педерус напада искључиво оне који седе под флуоресцентном светлошћу. Не уједа, већ испушта отров из тела оног момента када неко покуша да га се отараси руком. Тако се заправо само растрља њихов отров по кожи. И онда настаје дерматитис еx педерус, разлог због кога је потребно јавити се лекару.

Наша саговорница објашњава да пацијенти за опекотину коју направи педерус углавном мисле да је реч о херпесу, с обзиром на то да нема убода. На месту где испусти отров настаје црвенило, најчешће на рукама, врату, ногама, лицу и око ока. То место убрзо почиње да пецка, као када се опече о жар цигарете. После седам дана се повлачи, а за лечење се користе препарати који локално смирују упалу.

Када је о смрдибубама реч, оне су дефинитивно у најезди, али од њих не прети опасност по здравље.

ЕПИДЕМИЈЕ

ЕПИДЕМИЈЕ денга грознице у Француској и Хрватској, маларије у Грчкој и грознице Западног Нила у југоисточној Европи директна су последица пораста броја инсеката, као и појава оних врста које раније нису биле својствене европском континенту. Највише опасности прети од "тиграстог комарца", који се већ потпуно адаптирао на Медитерану, где је, тврде научници, клима због глобалног отопљавања постала делимично тропска.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар