Полип треба да се оперише

Открива се ФОБТ тестом и колоноскопијом, а онда се биопсијом утврђује његова природа односно да ли је постао злоћудан.

Здравље 18.03.2019 | 09:08
Полип треба да се оперише
ПОЛИП на дебелом цреву дуго може да остане неоткривен, све док се не увећа и почне да изазива бол у трбуху или појаву крви у столици. Оваква израслина најчешће се дијагностикује колоноскопијом и узимањем исечка ткива, а препорука гастроентеролога је да се сваки полип независно од величине уклони, због ризика од настанка малигнитета.

Бенигни полипи дебелог црева могу бити хиперпластични, инфламаторни и хамартоматозни, док аденоми могу да постану канцерогени, нарочито уколико се дуго не открију и када достигну одређену величину.

Анамнезом и клиничком сликом поставља се сумња у постојање полипа, мада се у највећем броју случајева откривају случајно и не дају никакве симптоме.

Када је великих димензија, ова израслина може да омета пролазак хране, а у ретким ситуацијама може да се "уврне" и буде разлог јаких болова у стомаку.

- Проблеми настају када су полипи велики, јер се тада могу појавити поремећаји у функцији црева као што су затвор, пролив, болови у трбуху. Тада већ постоји велика вероватноћа да је полип постао канцер - каже за "Новости" асистент др Срђан Марковић, гастроентеролог Клиничког одељења за гастроентерологију у КБЦ "Звездара". - Некада могу узроковати и видљиво крварење у столици или невидљиво крварење, које може да се открије тестом на окултно крварење (ФОБТ). Зато се саветује да свака особа која има више од 50 година уради овај тест. Уколико је резултат позитиван, треба да уради даље анализе и колоноскопију.

Већина полипа може да се уклони електроресекцијом приликом саме колоноскопије, у зависности од процене гастроентеролога. У зависности од величине и локализације, одређују се врста полипа и начин интервенције.

- Код већих полипа, који су превелики да би се уклонили колоноскопом или ако изглед полипа указује на могућу малигну алтерацију, саветује се оперативни начин уклањања. У том случају, ради се лапароскопска ресекција дебелог црева или се примењује класичан метод хируршког приступа - каже др Марковић.

За рано откривање болести, од великог значаја су подаци везани за породично оптерећење - чланови породице оболели од канцера дебелог црева, полипа дебелог црева, или другог канцера дигестивног тракта, као и гинеколошки канцери у породици.

НАСЛЕДНЕ БОЛЕСТИ

ФАКТОРИ ризика који могу да утичу на настанак полипа колона су године старости (више од 45 година), запаљенске болести црева попут Кронове болести и улцерозног колитиса и нека наследна обољења за која постоји доказана веза између наследне предиспозиције и клиничке појаве полипа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар