Зашто је Велики трг Брисела толико посебан?

У Краљевској кући у Бриселу у току је изложба у склопу обележавања 20 година од уписа Великог трга Брисела у списак европске културне баштине Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО), пренео је данас бегијски сајт Фокус на Белгију (Фоцус он Белгиум).

Путовања 05.12.2018 | 10:43
Зашто је Велики трг Брисела толико посебан?
Велики трг у Бриселу је главни трг белгијског главног града. На самом тргу се налазе Краљевска кућа, градска скупштина и разне приватне занатске радње саграђане крајем 17. века, а које представљају једну од главних туристичких атракција.

УНЕСКО је 1998. године уврстио трг у списак европске културне баштине са образложењем да Велики трг (Ла Гранд-Плаце) илуструје на "изванредан начин еволуцију и успех трговачког града на северу Европу на врхунцу свог просперитета".

Трговачки трг од 12. века, касније се повећао са занатским радњама и халама саграђненим од дрвета. Градска скупштина је у готском стилу из 15. века. Током векова ће бити реновинарана и модификована.

Током целе године су организоване манифестације поводом тог обележања, а на пролеће су постављени бронзани натписи на седам улица које воде до трга.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Путник

05.12.2018 16:38

Зато сто је трг са најљепсим зградама на свијету, сасвим сигурно. Па јос кад купис на њему јагоде умоцене у белгијску цоколаду. Ех!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

18.12.2018 11:54

А код нас унистисе све. Под налетом сељацина које мрзе зеленило, старију градњу, калдрму. Само нека је бетон и асфалт. Макар рупе имао.

ОДГОВОРИТЕ