Стручњаци кажу: Не планирајте ове године одлазак на море!

Немачка и британска Влада својим грађанима препоручиле су да не букирају летње одморе, бар не до краја месеца маја када би ситуација са короном колико-толико могла да буде извеснија. Код нас нема званичне препоруке, али изјаве лекара би требале да буду јасно упозорење да заборавимо на удаљене дестинације, бар за ову сезону.

Путовања 21.04.2020 | 22:40
Стручњаци кажу: Не планирајте ове године одлазак на море!

- Ми нећемо моћи да опет направимо овог лета или јесени акцију враћања наших грађана из других земаља ако се појави нови талас короне, као што смо то већ урадили ивратили 240.000 људи кућама - изјавио је немачки министар спољних послова алудирајући на то да сви коју буду спремни да иду на летовање то чине о сопственом ризику. Исти став има и званична Европска унија из које стиже препорука да се не путује ни у јулу ни у августу. И доктор Кон је говорио о томе да је летовање најбоље оставити за неки други, сигурнији тренутак.

- Лично, не очекујем да ће преко лета бити оболевања и неке посебне ситуације. Али, не знам која је то пресија која неког натера да после овакве епидемије по сваку цену иде на летовање. Када имате ситуацију да постоји претња такве врсте и нађете се у страној земљи, боље је да будете код куће, ако се то већ дешава у целом свету - рекао је Кон.

Остаје питање људи који су већ уплатили летовање. Туристичке агенције тренутно не раде, али како ставри буду почеле да се враћају у нормалу, оне очекују велики број отказивања.

Највећи проблеме је тренутно са онима који су већ уплатили аранжмане јер је у већини случајева новац већ пренет на рачуне букираних хотела. -

Аранжмани за предстојеће лето уплаћивани су још од септембра прошле године и за велики број њих новац је већ прослеђен хотелијерима. Самим тим не постоји начин на који би он могао да буде враћен.

Јута предлаже да у том случају, по угледу на решења овог проблема у земљама западне Европе, буду уведени ваучери са износом који је уплаћен до тренутка увођења ванреног стања, а који ће грађани моћи да искористе и наредног лета - рекао је за "Блиц" директор "Јуте", Александар Сеничић.

У сваком случају, прогнозе нису сјајне и препорука је да се остаје унутар граница државе у којој живите или да евентуално чувате новац за летовање у јануару и фебруару.

(Ноизз.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дубица

21.04.2020 20:47

Ста и овај Кон сере. На поцетку епидемије је рекао да це он лицно ици на море а сада као не препоруцује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2020 21:53

Ми овдје већ годинама не планирамо. Да ми је да преживим.

Name

Цхрис

22.04.2020 01:43

Ре Дубицу Ало цовјеце сконтај се па ово неце бити до вакцине а то је минимално 18 мјесеци, а после тога нико неце имат посла вец це се борити за крух, ти ниси свјестан ста те цека, неце се ици 10 година на јетовање овим врло богати

Name

Ре Дубица

22.04.2020 05:32

А ти као не мозес без мора? Европљани иду на море да одмарају а ми и такви као ти идемо на море због фотографија на фацебоок...

Name

БЛ

22.04.2020 05:48

Сви у Неум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера Детлиц

26.07.2021 16:14

Ја сам друствено одговоран, планирам да преко Аутотрнт-а посетим Златибор и Копаоник.Посебно ме занима гондола на Златибору.

ОДГОВОРИТЕ