Казне за оне који шетају градом у купаћем костиму

Закони о одјећи и облачењу разликују од земље до земље и могу да буду подложни промјенама током времена.

Путовања 12.07.2023 | 18:17
Казне за оне који шетају градом у купаћем костиму
У неким конзервативнијим земљама постоји већа вјероватноћа да постоје прописи који регулишу ношење оскуднијег купаћег костима, посебно на јавним мјестима као што су плаже или базени.
 
Како је у току сезона љетњих одмора, доносимо вам нека правила која морате да знате, нарочито ако подпадате под категорију која воли да се провокативније облачи.
 
Хрватска
 
Велики број градова у Хрватској и дуж Јадрана донијели су одлуку о кажњавању свих оних који се буду шетали оскудно обучени - у купаћим костимима.
 
Ту предњаче Дубровник и Сплит - забрањена је шетња градом у купаћим костимима и сличним "непристојним" одијевним комбинацијама.
 
 
"У Одлуци ће конкретно стајати: 'Није допуштено кретање Историјским језгром Града Дубровника без одјеће, дијела одјеће или у купаћем костиму.' Слично је дефинисана и одлука за Сплит, гдје се такође забрањује шетња у 'непристојној' одјећи у старом градском језгру Сплита. За овај прекршај казниће се физичка особа у износу од 130 до 150 евра. Стога ће се на више мјеста поставити знакови којима ће се туристи упозоравати на наведене одредбе Одлуке", напоменули су Хрвати.
 
 
 
На Хвару се, на примјер, шетња у купаћем костиму ван плаже кажњава са 600 евра, а 100 евра платиће оне жене које имају само горњи дио костима, и мушкарци који се на улицама нађу без кошуље или мајице.
 
Црна Гора
Будванска Скупштина општине донела је одлуку којом се туристима и мјештанима који шетају Будвом у купаћем костиму изван купалишних зона наплаћује новчана казна од 200 евра. То је дефинисано Одлуком о комуналном реду, која је усвојена на седници Скупштине општине Будва, а објављена у Службеном листу крајем априла ове године.
 
 
Шпанија
Шпанија је 2020. године донијела закон по коме је дозвољено купање у топлесу на базенима, мада су у Каталонији неки базени спречавали примјену овог закона.
 
Влада ове регије обавијестила је градове и надлежне власти да је женама дозвољен топлес на јавним базенима.
 
Шпанија је запријетила казнама свима који буду неприкладно обучени на улици, уз напомену да су бикинији прихватљиви само за плаже.
 
Од прошле године уведена је и забрана да се ван плаже шета у бикинију и купаћим гаћама. У неким дијеловима земље је забрањен и топлес. Такође је непожељно да мушкарци ходају по граду голог торза.
 
Изузетак је јужни град Кадиз, који је недавно укинуо забрану голотиње на појединим плажама, па су нудисти добродошли у њихова одмаралишта.
 
Уједињени Арапски Емирати
У Емиратима, укључујући Дубаји и Абу Даби, постоји јасно дефинисан кодекс облачења.
 
Ношење екстремно оскудног купаћег костима изван приватних плажа или ризорта може бити кажњиво.
 
Бикини и купаће боксерице више нису пожељни на пјешчаним плажама у појединим дијеловима Уједињених Арапских Емирата. Власти Рас ел Хајма, најсевернијег емирата УАЕ (на само 100 км од Дубаија), поставиле су на јавним плажама табле са упозорењем да ће они који буду носили оскудне купаће костиме (жене бикини, а мушкарци боксерице) морати да плате новчану казну.
 
У Дубаију се захтијева "смјерно" облачење, али се ријетко дешава да неког санкционишу због ношења кратке сукње/хаљине или бикинија.
 
Као разлог може бити и то да што је овај град иначе једно од главних одредишта свјетских Инстаграм инфлунесерки и модела који на своје профиле радо каче провокативне и изазивне фотографије из лускузних хотела.
 
Али ова популарна туристичка дестинација често је и предмет контроверзе с обзиром на то да је понашање већине туриста у контрасту са строгим правилима ислама и тамошњим законима који се тичу понашања и изражавања у јавности.
 
Малдиви
Иако су Малдиви познати по прекрасним плажама, нека острва имају строже прописе о облачењу. У неким насељеним подручјима или локалним острвима, ношење оскудног купаћег костима може бити неприкладно или чак кажњиво.
 
 
Тако је 2020. године настао снимак који је обишао свијет. На њему је туристкиња из Британије, обучена у купаћи костим. Њу је хапсило тројица полицајаца, а један од њих је прекрио дио њеног тијела пешкиром док су је одводили пред гомилом људи на острву Мафуши.
 
Британка је ухапшена због "непристојног излагања", али након што се видео хапшења проширио, дошло је до извињења шефа полиције исламске државе.
 
Ношење купаћег костима дозвољено је у љетовалиштима на популарној туристичкој локацији, иако је то "строго забрањено" ван љетовалишта, преноси србија.данас.
 
(Независне.цом / Фото: профимедиа)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зашто

12.07.2023 19:43

је ношење купацег кажњиво, мислим шетање.Онда смо се требали родити у одјеци.

ОДГОВОРИТЕ