Права истина о турбуленцијама

Турбуленције су највећи разлог због ког се многи плаше летења, а узнемиравају чак и оне искусне путнике. Ипак, да ли заиста треба да се плашите турбуленција?

Путовања 26.11.2018 | 12:38
Права истина о турбуленцијама
Стив Олрајт, пилот компаније Бритисх Аирwаyс и Патрик Смит, амерички пилот и аутор књиге Цоцкпит Цонфидентиал даће вам одговоре на ова питања.

Шта изазива турбуленције?

Много различитих ствари може да изазове турбуленције, али свака од њих је позната и већ виђена међу пилотима. Сваког дана се очекују мале турбуленције, као што бисте очекивали лоше деонице на путу и рупе уколико возите аутомобил. Турбуленције су непријатне, али не и опасне. То је саставни део лета и не треба да их се плашите.

Такође, различите временске прилике такође узрокују различите врсте турбуленција. Током лета, авиони се ослањају на помоћ ваздушних струја које су углавном правилне и путници их не осећају. Међутим, баш као што настане талас на океану, ове струје учине да се авион помера горе-доле, пропада, уздиже и љуљушка, баш као и брод.

У ком делу авиона се најмање осећају турбуленције?

Иако нема неке значајне разлике, седишта која се налазе у средини, тачније у центру тежине летелице осећају турбуленције мањег интензитета. Супротно од тога, седишта на крају авиона, тј. ближе репу највише ће осетити турбуленције.

Колико авион пропада током турбуленција?

Није случај да само пропада, може чак и да се успиње уколико га погоди горња ваздушна струја. У случајевима просечих турбуленција висина авиона иде од једног до десет метара горе или доле, а код јачих турбуленција и до 40 метара.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар