Трикови за мање пара за путовања

Постоје једноставни начини да своје путовање платите јефтиније. . .

Путовања 16.09.2019 | 15:22
Трикови за мање пара за путовања
Када купите авионску карту месецима унапред уштедећете нешто новца, али карта никада није јефтинија него када авио-компанија схвати да или мора да спусти цену колико год може или нико неће ни купити карту. 

А то се углавном дешава неколико дана пред пут или, за оне праве авантуристе, неколико сати пред полетање у последњем тренутку. Потребно је знати само неколико једноставних ствари на које треба обратити пажњу.

 Будите флексибилни у одабиру дестинације. Немојте се држати само једне дестинације, сигурно има много места које бисте желели да посетите. При куповини карата, неке агенције имају опцију да за дестинацију ставите "било где", а да су параметри датуми и буџет. Ово је идеално за оне који желе да путују што више за што мање новца. 

Будите флексибилни са датумима. Уколико изаберете да путујете усред недеље, успећете да пронађете повољније карте. Према Форбсу, радни дани су најбољи за путовања када су финансије у питању. То значи да ако бисте пут померили за неколико дана раније или касније, успели бисте да уштедите доста новца, јер су карте петком, суботом и недељом знатно скупље. 

Путујте у "невреме". Уместо да бирате летове око 14 часова, како бисте се лепо наспавали и без журбе стигли на аеродром, изаберите лет у касним сатима, јер ти летови нису пожељни, а самим тим им је и цена нижа. Лет у касне вечерње или ране јутарње сате вероватно значи да ћете бити поспани првог дана пута, али утешићете се кад погледате у новчаник.

Путујте када нико други не путује. Пример овоме је период одмах након новогодишњих и божићних празника, када се сви враћају са путовања, а авио-компаније знају да неће бити веће тражње за картама до наредних празника. Ако останете код куће за празнике, а упутите се ка аеродрому онда кад сви крену на посао након празничне еуфорије, уштедећете много новца, а посебно ако авио-компаније не заврше са својим зимским распродајама. 

Пријавите се да добијате обавештења (неwслеттерс) авио-компанија. Нико не воли када је мејл пренатрпан разним огласима и неважним вестима. Али када се међу тим "глупостима" налазе вести авио-компанија, постоји велика могућност да ћете бити међу првима који ће сазнати за последње две карте које коштају смешно мало за ту услугу. Чак и да вам ти летови не одговарају, бићете обавештени сваки пут када буду попусти и погодности за путнике, па вам убудуће добре понуде неће "измицати из руку". 

Пратите авио-компаније и туристичке организације на друштвеним мрежама. Ово је још један начин да увек будете у току са новостима о путовањима. За организације и компаније је важно да објављују обавештења на друштвеним мрежама због промоције, а вама то значи јер нећете морати да их тражите и да се распитујете -информације ће саме доћи до вас, а на вама је да их искористите.

 Оставите могућност и за "мање удобна" певозна средства. Јесте ли некад размишљали да уместо авионом у Немачку или Турску одете бродом? На крстарењима готово никад нису распродате све карте, па те последње неколико дана пред пут буду веома јефтине. 

Возови су такође јефтина опција за путовања. Наше железнице су лоше и нису најбоље повезане, али чим стигнете до, рецимо Будимпеште, путовање ће бити брже, једноставније и свакако јефтиније. 

Распитајте се о авио-компанији. Пре него што "полетите" да купите јефтину карту, проверите шта све улази у цену и која је политика авио-превозника. Некада у цену није укључено ништа осим седишта у авиону, а то може да значи да ћете доплатити додатну суму за таксе, или за пртљаг, што може бити и двапут скупље од саме карте. У сваком случају, трудите се да све што вам треба ставите у ручни пртљаг, како не бисте "бацали" новац због празног кофера у пртљажнику. 

Упоредите повратну карту и карту у једном правцу. Постоји могућност да ће вам две одвојене карте "у једном павцу" бити повољније. Јер није исто да ли желите да одете у популарну туристичку дестинацију или да из ње одете у град у земљи источне Европе.

Исто тако, треба упоредити те цене са понудама које нуде агенције за резервације у последњем минуту, јер се може десити да уштедите новац и на смештају уколико пронађете одговарајућу понуду. 

Распитајте се код авионске посаде о месту у које путујете. Када дођете до јефтине карте за жељену дестинацију, треба живети у складу са буџетом наредних неколико дана. Пре него што слетите у непознато место, распитајте се код посаде, која вероватно често лети ту, где се налазе добри и јефтини ресторани и кафићи, шта је где јефтиније... 

За сваки случај исто питање поставите и таксисти или бармену, јер постоји могућност да посада авиона или радници у хотелу препоруче одређена места јер имају договор са њима, а не зато што су заиста најповољнији.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар