За вјежбање никад није касно

Тренинзи у зрелим годинама добри су за здраво и јако срце, кажу стручњаци. Чак и они који нису ишли у теретану пре шездесете године ојачаће здравље ако одмах почну редовно да вежбају.

Здравље 16.08.2018 | 12:05
За вјежбање никад није касно
Вежбање у било којом добу живота добро је за срце и мозак, показују истраживања. Зато би и у зрелијим годинама требало редовно да вежбате, умереним интензитетом и према властитим могућностима. 

Неколико студија кардиолога и професора медицине откриле су да пропадање мишића није неизбежан нити неповратан процес. 

Срчани мишићи могу да ослабе с годинама, а артерије се често при уласку у педесете године укруте, што може да узрокује срчана обољења. 

Бенџамин Левин, професор интерне медицине на Универзитету у Тексасу и директор Института за вежбу и еколошку медицину у Даласу, открио је да функционисање срца може да се поправи чак и код оних људи који имају 45 до 64 године, а који нису редовно ишли у теретану до зрелијих година. 

За најбољи учинак, вежбање мора да буде редовно, упозорава Левин. 

Његови најздравији испитаници вежбали су готово сваког дана по више од пола сата, већином умерено, али с бар једном кратком и напорном активношћу недељно. 

Левин каже да такви резултати показују да срце може “да одржи форму” у средњем животном добу и да има користи од вежбања. 

Две године тренирања у познијим годинама побољшало је унос кисеоника и смањило срчану крутост код људи који раније нису вежбали. 

Редовни умерени тренинг може да пружи заштиту од заказивања срца у каснијим годинама живота, закључили су Левин и његове колеге.

Исхрана је веома важна 

После педесете године важно је да пазите на превенцију болести кроз правилну исхрану, истиче нутриционисткиња Памела Пик. 

Она напомиње да се старењем метаболизам успорава, па зато неки витамини постају важнији у борби против болести и здравствених проблема. 

Она зато предлаже повећан унос хране богате влакнима, попут малина, због здравља желуца. 

Пик саветује и узимање намирница које садрже витамин Б12 јер је он значајан за нервни систем. Има га у житарицама у целом зрну, као и у производима животињског порекла. 

Требало би у исхрану да уврстите зачине попут цимета, који се показао делотворним у снижавању шећера у крви. 

Исто тако, требало би да пијете више воде јер су старији људи склонији дехидрацији. 

За превенцију проблема са видом препоручују се броколи и зелено лиснато поврће. 

Пик саветује и да узимате минерале попут калцијума и калијума, који су важни за функцију мишића, срца и живаца.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар