Моцартова музика помаже дјеци обољелој од епилепсије?

Деца узраста од две до 18 година која су слушала Моцартову музику, показала су значајан пад епилептичне активности у мозгу, тврди ново истраживање.

Здравље 07.08.2018 | 09:22
Моцартова музика помаже дјеци обољелој од епилепсије?
Није јасно како сонате чувеног композитора могу да имају такав учинак, а једна од теорија је да јединствени ритам и мелодија утичу на електричну активност.

Није било промене кад су слушали неку другу музику

Лекари Краљевске дечје болнице у Единбургу, који су спровели ово истраживање, кажу да би то могла да буде терапија за децу која болују од епилепсије, нарочито за ону која не реагују на доступне третмане.

У студији је учествовало 45 деце и слушало пет минута Сонату за два клавира у Д дуру, а лекари су бележили мождану активност.

Резултати су показали значајно смањење фреквенције избијања електричних импулса код деце док слушају Моцартову музику, а ни до какве промене није долазило кад је свирала нека друга музика.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

07.08.2018 07:33

За разлику код Томпсонове "музике" која управо ствара епилепсију и разне душевне и психичке поремећаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

07.08.2018 07:45

На залост мали број људи је цуо за солфеггио фреквенције, измедју осталог у тој љествци налази се тон од 528 хз.... О томе је цак и Тесла говорио

Name

Градјанин

08.08.2018 15:13

Кад се у Сарајеву на клиникама радила Музикотерапија. Прије 40 година и висе. Сада од тога нема ни трага. Немамо висе ни таблета.

ОДГОВОРИТЕ