Најопасније је када алергија изазове гушење

Копривњачу могу да узрокују безазлена стања али и озбиљне болести. Нису ретки случајеви да пацијенту мора хируршки да се отвори душник да би се спасао живот.

Здравље 28.07.2018 | 12:47
Најопасније је када алергија изазове гушење
КОПРИВЊАЧУ могу да изазову безазлена стања попут испијања хладног напитка, презнојавања, сунчања, па чак и ако каиш или накит сувише притискају кожу. Јаку имунску реакцију и осип по телу уз отицање усана и капака могу да узрокују и храна и лекови, али и гастритис, камен у жучи, као и аутоимуне и малигне болести. Најопасније је ако ову врсту алергије прати оток ждрела и напад гушења, за шта је неопходна хитна медицинска помоћ. Нису ретки ни случајеви да пацијенту мора хируршки да се отвари душник да би се спасао живот.

Професор др Санвила Рашковић, алерголог Клиничког центра Србије, каже да се разликују акутне и хроничне копривњаче:

- Свака копривњача која траје дуже од шест недеља, или се у оквиру тог периода понавља, хронична је. Акутне епизоде дешавају се углавном једном у животу и обично су изазване храном, лековима, убодом инсекта или после вакцинације.

Осим бројних спољних фактора, ову алергију узрокују и процеси који се одвијају унутар организма.

- Код чак код 50 одсто хроничних копривњача не успевамо да откријемо конкретан узрок - каже проф. Санвила Рашковић. - Наручито су комплексне копривњаче или уртикарије изазване унутрашњим факторима, који код једног пацијента могу да буду и вишеструке. Зато се у дијагностици руководимо методом искључивања озбиљнијих медицинских стања, најпре аутоимуних болести и тумора, затим и болести органа за варење.

Како објашњава наша саговорница, чест узрок хроничних копривњача може да буде присуство хеликобактерије у желуцу, због чега се храна не вари добро, а организам ствара имуни одговор у виду алергије.

- Код нас су још чести цревни паразити, па су и они неретко разлог упорних копривњача, до којих може да доведе и упала панкреаса - каже професорка Рашковић. - Мање познати окидачи за ову врсту алергије су и вирусне инфекције попут мононуклеозе и вирусног хепатитиса. Без обзира на узрок, клиничка слика може да буде блага, од једне до две промене на кожи, али и врло бурна када је цело тело прошарано као географска карта. Ипак, најопаснији су отоци или ангиоедеми због могућности гушења.

Од копривњаче чешће пате жене него мушкарци, а сматра се да је разлог томе у женским полним хормонима који имају значајан утицај на имунитет. Копривњача се најпре лечи лековима из групе антихистаминика, а често се користе и Х2 блокатори, кетотифени, инхибитори леукотријенских рецептора и на крају кортикостероиди.

- После терапије лековима код неких пацијената копривњача нестане, а код неких се и даље одржава - каже професорка Рашковић. - У том случају од помоћи може да буде биолошка терапија.

ВРСТЕ

ОСИМ стандардних уртикарија изазваних храном, лековима, аутоимуним или малигним болестима издвајају се физичке уртикарије изазване хладноћом, топлотом, сунчевим зрацима или притиском на кожу. Нешто су ређи уртикарија васкулитис и хередитарни ангиоедеми.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар