Брачне свађе задају главобоље само мушкарцима

Проблеми у браку имају здравствене последице само по мушкарце, показало је ново истраживање. Припадници јачег пола, који се често свађају са својим партнеркама, пате од несанице и мигрена.

Здравље 18.07.2018 | 10:54
Брачне свађе задају главобоље само мушкарцима
Свађе с партнером могу да имају емотивне и физичке последице. Међутим, показало се да, кад је у питању здравље, последице свађања су знатно веће код мушкараца, него код жена. 

Ово истраживање, спроведено на Универзитету у Невади, трајало је пуних 16 година. Оно је показало да у браковима у којима има више конфликата, мужеви имају више здравствених проблема и чешће пате од главобоља, несанице и имају лошије здравствено стање, пише Дејли Мејл. 

Вођа истраживања Роузи Шраут каже да су поверење и разумевање међу партнерима веома битни у свакој вези. 

"Кад се свађају, муж и жена су једно према другом непријатељски настројени. То изазива разне нелагоде, између осталих и здравствене. Истраживања која су спровођена паралелно с нашим показала су да свађе узрокују много стреса и уништавају имунитет код људи, те имају негативан утицај на кардиоваскуларни систем", објашњава она.

Истраживачи су питали брачне парове јесу ли се у протеклих годину дана свађали око једног од шест најчешћих тема сукоба, а то су новац, деца, вероисповест, како ће проводити слободно време, однос са породицом партнера, као и однос са сопственом породицом. 

Затим су их питали о здрављу и колико њихово здравствено стање утиче на њихове пословне обавезе и јесу ли у протеклој години били довољно здрави. Упитани су и да ли проводе слободно време радећи оно што желе, имају ли потешкоћа са спавањем, да ли се осећају нервозно или фрустрирано и да ли су патили од главобоља. 

На скали од један до пет, истраживачи су одлично здравље оцењивали петицом, а честу склоност разбољевању јединицом. 

Парови који се у почетку брака нису често свађали у просеку су добили оцену 4.07, док су парови који су се често свађали здравствено оцењени са 3.86.

Пратећи здравствено стање брачних партнера наредних 16 година, показало се да се опште здравствено стање није битно променило. 

Интересантно је, међутим, да је разлика у резултатима у целости зависила од здравља мушкараца у браку. Испоставило се да свађање нема никакав утицај на здравље жена. 

Мужеви који су се свађали са својим женама због више различитих ствари, као што су финансије, породични односи или васпитање деце били су у знатно лошијем здравственом стању од мужева који су се мање свађали са својим женама. 

Најлошијег здравственог стања су били они мушкарци који су се свађали од почетка брака - изјавили су поменути стручњаци на годишњој конференцији Међународне организације за истраживање односа у Колораду.

Б 925
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар