Стомачне инфекције могу да покваре одмор

Проблеми изазвани вирусима углавном се јављају у блажој форми, бактеријску заразу прати тежа клиничка слика.

Здравље 18.06.2018 | 11:48
Стомачне инфекције могу да покваре одмор
СТОМАЧНИ проблеми који могу да настану какозбог уноса лако кварљивих намирница, тако и због нагле промене средине, климеи воде за пиће, иначе су чести лети, а посебно током путовања. Имунитет цревне флоре се нарушава, због чега одрасли и деца осећају тегобе попут болова у стомаку, повраћања и пролива. Уностечности, дијета и накокнада изубљених електролита је првапомоћ у оваквим ситуацијама, док тежи случајеви захтевају инфузију и детаљни лекарски преглед.

Вирусне инфекције манифестују се углавном у блажој форми, а најчешћи узрочник је рота вирус. Бактеријске цревне инфекције су чешће током топлих дана и дају тежу клиничку слику. Изазивају их патогене и непатогене бактерије, односно салмонела, шигела и стафилокок.

- Стомачним инфекцијама су најподложније особе са већ ослабљеним имунитетом. Када се пре путовања из било ког разлога користе антибиотици, затим нагло промени клима и користи вода за пиће другачијег састава, то је довољан разлог да се цревна флора наруши и да организам постане подложан инфекцијама - каже, за "Новости", др Невенка Димитријевић,специјалиста опште медицине Дома здравља Вождовац.

Симптоми вирусне и бактеријске цревне инфекције најчешће су болови у стомаку, повраћање и пролив. У тежим ситуацијама, долази до повишене температуре и несвестице. Деца су најосетљивија, јер њихов имуни систем није довољно развијен.

- Код деце, симптоми понекад могу да делују драматично, уз мучнину и болове. Али уколико долазе и пролазе у налетима, док се дете у међувремену осећа добро и расположено, значи да је највероватније у питању блажи облик инфекције - каже за "Новости", педијатар др Оливера Тодоровић из Дома здравља Палилула. - Уколико се јаве малаксалост и нерасположење, постоји могућност да је у питању озбиљнија форма инфекције.

Мировање и дијетални режим исхране, који укључује унос проверених намирница, неопходни су како би се опоравак убрзао. Надокнада течности у облику чајева и супе, такође ће допринети бржем опоравку.

- У одређеним случајевима препарати против болова у стомаку су неопходни. Код бактеријских инфекција антибиотике треба узимати искључиво уз савет лекара, никако на своју руку. Уколико симптоми не прођу након дан или два, неопходно је обратити се лекару који ће утврдити због чега тегобе и даље трају - каже др Невенка Димитријевић.

Уколико постоји склоност ка инфекцијама, неопходно је пре сваког путовања припремити организам.

- Осим доброг општег стања организма, узимање пробиотика неколико дана пред пут може значајно да допринесе очувању слузокоже црева и поспешивању стварања добрих бактерија, што је најважније како би се организам заштитио - каже др Оливера Тодоровић.

ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

Пажљива обрада намирница на температури изнад 70 степени, темељно прање руку пре, у току и после припреме хране јесу основне превентивне мере.

- Важно је да се припремљена храна једе одмах, да се чува на ниским температурама и не дуже од два сата. Кувана храна треба добро да се подгреје. Потребно је користити проверену, флаширану воду, на коју је наш организам навикао - каже др Невенка Димитријевић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РЕЕ

18.06.2018 19:27

Једина стомачна непогода је када видим Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

18.06.2018 19:30

На свако Додиково лупетање треба се пет пута огласити,што се односи на опозицију и оне са здравим разумом

ОДГОВОРИТЕ