Заслађивачи или шећер: Шта је заиста здравије?

Употребом вештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и они нису замена за квалитетну дијету.

Здравље 13.06.2018 | 13:14
Заслађивачи или шећер: Шта је заиста здравије?
О утицају шећера на наше здравље не треба много писати. Већ и мала деца знају како превише слаткиша и шећера може уништити зубе, а честа и дуготрајна конзумација може подстаћи развој низа болести, као што је и дијабетес тип 2, пише Еxпресс.хр

Они који се шећера не могу одрећи, у покушају да смање његов унос због потребе мршављења или чувања здравља, посегнуће за вештачким заслађивачима. Иако за разлику од правог шећера вештачки шећер нема калорија или их имају јако мало, право је питање какав је њихов утицај на наше здравље и јесу ли они 'здравији' од обичног, белог шећера?

Велики број различитих врста вештачких заслађивача налази се у низу прехрамбених производа, од хране до пића. Свима њима мисија је иста - имитирати шећер укусом, а умањити његове лоше карактеристике. Неки заслађивачи као што су сахарин, сукралоза, ацесулфам К и аспартам, јако су слатки чак и у малим дозама, што их чини идеалним за употребу у низу производа који се идентификују као да су без шећера, попут разних пића, слаткиша, гума за жвакање и сл.

Остали попут сорбитола и ксилитола (брезиног шећера) добра су замена у низу производа за оне који би из здравствених разлога требало да избегавају шећер. Већину ових замена долази и с низом упозорења, стога не чуди што ће многи стручњаци на питање да ли треба да користимо ове замене за шећер, одговорити како је реч о "личном избору".

Ограничавање уноса шећера увек је добро, и може смањити ризик од развоја гојазности, пропадања зуба и дијабетеса. За пример коју количину шећера свакодневно уносите у себе рећи ћемо само како једна лименка познатог газираног пића садржи око девет коцкица шећера, што је много више од препоручене дневне количине коју би одрасла особа требало да конзумира. Важно је знати да због употребе вештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и да они нису замена за квалитетну дијету и здрав приступ исхрани.

Колико је синтетички шећер здрав?

Иако је већина заслађивача синтетички производ, неки су направљени од природних ствари, као што је нпр. заслађивач на бази стевије који је направљен од листова биљке. Синтетички производ не значи и да је нужно реч о производу који није здрав. Како би купцима олакшали одабир, на сваком прехрамбеном производу мора бити јасно назначено садрже ли заслађивач са ниским калоријама. Али сами заслађивачи не гарантују мршављење, а цели процес биће успешан једино ако је усклађен с комплетном исхраном и редовним вежбањем.

"Постоје студије које показују како они који конзумирају храну с мање калорија, краткорочно и дугорочно, имају тенденцију губитка тежине", рекла је др Стејси Локијер.

Регулација сваког вешталчког заслађивача строго је одређена па тако њихови произвођачи морају показати доказе да заслађивач нема никакво штетно дејство. Између осталог морају доказати да не узрокује развој тумора, да не уиче на репродуктивне органе, да се исхраном у организму не претвара у друге потенцијално несигурне проводе, да не узрокује алергијске реакције и сл.

Европска агенција за сигурност хране одређује прихватљиву дневну меру њихове конзумације, што се сматра довољном сигурношћу да их можете узимати сваки дан током вашег живота без штетних учинака. О каквим износима је реч показаћемо на следећем примеру.

Одрасла особа тешка око 70 кг може дневно да попије 14 конзерви напитка без шећера или 40 чајних кашика заслађивача аспартамана у чају или кафи, и неће прекорачити дневни лимит. Код деце реч је о четири лименке пића и 13 кашичица заслађивача. Али ако се питате што је са неугодним нуспојавама, с обзиром на низ негативних ствари које се могу чути или прочитати, чврстих доказа о штетности ипак нема, пише ББЦ.

Вештачке заслађиваче не смеју да конзумирају деца млађа од три године, али труднице смеју. Особе рођене с ретким генетским поремећајем фенилкетонурија треба да избегавају аспартам јер може бити штетан за њих. Остали просечно здрави конзументи вештачких заслађивача треба да знају како превелика конзумација може да узрокује надутост и дијареју. Оболели од дијабетеса ће најчешће користити замене за шећер, посебно зовин шећер.

Количина и улога шећера у организму посебно је важна код дијабетичара. Шећер је врста угљених хидрата и утиче на ниво глукозе у крви, а смањење уноса шећера може помоћи у одржавању нивоа глукозе у крви под контролом. Али и њихов одлазак на дијету, ако је потребан, такође не би у потпуности требао избацити шећер.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар