Најбоље је кување на пари

За припрему је довољно седам-осам минута, а намирнице задржавају чак и врло осетљиве витамине

Здравље 12.03.2018 | 15:26
Најбоље је кување на пари
ИАКО се последњих година саветује да се поврће што мање кува, термичка обрада има и своје добре стране. Кувањем се ослобађају биофлавоноиди, материје чија је искористљивост у свежем поврћу свега 15 одсто. Када је о избору термичке обраде реч, стручњаци кажу да је најбоље кување на пари.

- Најзначајнији биофлавоноиди су каротеноиди - каже професор др Бранко Јаковљевић са Института за хигијену и медицинску екологију у Београду. - У јестивим намирницама налази се око 50 каротеноида, а најпознатији је бета-каротен. Међутим, од подједнаког значаја су и ликопен, лутеин и зеаксантин. Свака термичка или механичка обрада омогућиће да се ове материје ослободе из поврћа, а сецкање, сједињавање и кување повећавају њихову биоискористљивост.

Приликом класичног кувања многе хранљиве материје задржавају се у води, и на тај начин се смањује њихов садржај у намирници. Дугим кувањем смањују се вредности витамина осетљивих на високу температуру, као што су витамина Ц, тиамин, рибофлавин и фолна киселина.

- Кувањем на пари поврће се излаже краткотрајној високој температури и углавном је довољно седам-осам минута за припрему - прича професор Јаковљевић. - Због кратког времена обраде очуваће се и осетљиви витамини.

С друге стране погрешан начин припреме поврћа умногоме умањује искористљивост вредних материја присутних у намирници. Претерано додавање масноћа, соли, поховање, додавање брашна и презли, и врло квалитетне намирнице претвара у храну која штети здрављу.

ПОХОВАНО НИКАКО

- Најлошији пример термичке обраде хране је поховање и пржење у дубоком уљу - подсећа проф. Јаковљевић - Не само да овај начин припреме повећава калоријску вредност намирница, већ при високим температурама уље мења својства и састав, при чему настају материје које имају висок канцерогени потенцијал.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар