Како се лијечи промуклост

Промуклост углавном траје недељу дана, али ако је упорна и не пролази уз прописану терапију знак је много тежих обољења.

Здравље 10.03.2018 | 13:03
Како се лијечи промуклост
ХРАПАВ глас или потпуни губитак говора најчешће је последица упале горњих дисајних путева. Промуклост углавном траје недељу дана, али ако је упорна и не пролази уз прописану терапију знак је много тежих обољења.

- Узрок промуклости су вируси и бактерије код највећег броја пацијената - каже др Љубинко Љубојевић, оториноларинголог у "Еуромедику".

- Зависно од узрочника за лечење се прописују антибиотици или одговарајући инхалациони лекови. Међутим, од подједнаког значаја је и поштеда гласа. Оболели не би требало да се напреже када говори, али ни да шапуће. Требало би да говори опуштено и нормалним тоном.

Доктор Љубојевић каже да за уобичајену промуклост од користи могу да буду и топли напици, као што је чај од камилице или млеко са медом.

Када проблеми са говором трају дуже од недељу дана обавезан је одлазак код ОРЛ специјалисте.

- Хроничну промуклост за разлику од акутне могу да узрокују многобројни поремећаји здравља - каже наш саговорник. - Проблеме са гласом у том случају изазивају стања када се течност из желуца враћа у грло, алергијска стања, ендокрини поремећаји, миопатија, и дисбаласнси у раду централног и периферног нервног система. Промуклост може да буде и последица карцинома плућа, промена у грудној дупљи и нарушеног функционисања штитасте жлезде.

Посебну категорију промуклости чине органске промене на гласним жицама у које се сврставају полипи, отоци, чворићи али и карцином гркљана.

- За већину пацијената преглед гласница није непријатан јер се ради уз помоћ једноставног огледалцета којим лекар прегледа стање грла и гласних жица - напомиње др Љубојевић.

Новости
фото:интернет



 
 

Коментари / 0

Оставите коментар