Од грипа и прехладе може да страда срце

Вирусне инфекције погоршавају коронарне болести. У највећем броју случајева миокардитис не оставља трајне последице, али у случају јаких или понављаних упала може доћи до слабљења срчаног мишића.

Здравље 04.12.2017 | 14:33
Од грипа и прехладе може да страда срце
СТУДИЈА спроведена на универзитету у Сиднеју показала је да се прележани грип и уопштено респираторне инфекције код одређеног броја оболелих доводе у везу са настанком инфаркта срца. Ризик се не јавља само током првих седам дана од почетка инфекције, већ траје и ако је инфекција била пре месец дана. Нарочито су у ризику пацијенти са хроничним обликом срчане слабости, јер у великом проценту респиратирне инфекције узрокују и упалу срчаног мишића.

- Код пацијената са хроничном обликом срчане слабости, међу најчешће узроке погоршања симптома обољења, што неретко доводи и до њихове хоспитализације, спадају вирусне инфекције дисајних путева - каже примаријус др Оливера Ђокић, кардиолог Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Најчешћа последица вируса дисајних путева је упала срчаног мишића или миокардитис.

- У највећем броју случајева миокардитис не оставља трајне последице, али у случају јаких или понављаних упала, може доћи до слабљења срчаног мишића и "попуштања" срца - каже др Ђокић. - Први клинички знаци болести почињу тако што се на респираторну инфекцију после десетак дана надовежу болови у грудима, гушење, аритмије, малаксалост и отицање ногу. Под великим ризиком су пацијенти којима је ослабљен имунитет услед удружених болести и они са наследном склонишћу за вирусне инфекције срца, јер имају већу густину рецептора за вирусе на срцу.

ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕДОКТОРКА Оливера Ђокић саветује да пацијенти после операција на срцу, по отпуштању из болнице, избегавају контакт са особама које су прехлађене или имају грип, као и да обавезно престану да пуше, јер дувански дим исушује дисајне путеве, и да уносе довољно течности.

У случају погоршања болести неопходна је детаљна дијагностика - физикални преглед, електрокардиограм, рендгенско снимање срца и лабораторијске анализе, а по процени лекара и даља дијагностика која почиње ултразвучним прегледом срца.

Због ризика да грип остави последице на срце препоручује се вакцинација, појачана хигијена руку, исхрана богата воћем и поврћем и што више одмора.

- Вакцинација старијих особа може да буде мање ефикасна у превенцији болести, али редукује тежину клиничке слике и појаву компликација за 50 до 60 одсто и због тога је веома битна - напомиње наша саговорница.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар