10 европских градова за посебни доживљај празника

Предбожићни празници (Адвент) већ су почели широм Европе, а уколико одлучите да посетите ових 10 градова, свакако се нећете разочарати.

Путовања 27.11.2017 | 16:22
10 европских градова за посебни доживљај празника
Инзбрук, Аустрија
Удобност топле ватре и божићних светала пружиће вам овај планинама окружени градић. У Старом граду наићи ћете на неколико сајмова који тај део града чине још романтичнијим. Тамо ћете моћи да купите кексиће, дрвене играчке и богате украсе за јелку, а у сумрак ћете уживати у божићним песмама које изводе трубачи на 500 година старом Златном крову. Предлажемо да обавезно пробате кјакл, крофне преливене соком од брусница.

Анжер, Француска
Француска је позната по страсти за храном, а фестивал Солеилс д'Хивер у Анжеру је круна француског кулинарства. Овде ћете наћи врло широку понуду деликатеса не само из покрајине Лоаре, него и целе земље. Пробајте кувано вино, грицкајте нугат и лизните поммес д'амоур (ушећерене јабуке). За децу су као створени вртуљак и возић, а одрасли за то време могу да завире у неку од продавница елегантне робе у центру града.

Грац и Маријацел, Аустрија
Овај град иделано је одредиште идеално одредиште за све оне који желе да удахну опојне мирисе цимета и каранфилића, осете нежне звуке божићних песама и испуне се празничним духом. У комбинацији с посетом највећем аустријском маријанском светилишту "Госпе од Маријацела" ово ће бити викенд који ћете памтити.

Стразбур, Француска
Целе године Стразбур очарава посебним шармом, али је током божићних празника престоница покрајине Алзас још чаробнија. Дрвене кућице украшене џиновским срцима, звездама, анђелима и пахуљицама осветљавају град. Због свега тога сајам је проглашен најбољим божићним сајмом у Европи! Свакако не без разлога, јер је у питању дуга традиција - сајам датира чак из 1570. године. Ако вас пут тамо нанесе, немојте да заборавите да пробате бределе, посебна пецива различитих облика и укуса који варирају од лешника до поморанџе.

Немачка, Хамбург
По својој разноликости тешко да ишта може да надмаши Хамбург, који нуди 15 различитих божићних сајмова за људе свих укуса. Љубитељи традиционалног своје место ће пронаћи испред величанствене градске већнице где бројни штандови нуде слаткише и рукотворине. Деци ће бити најпримамљивија Шпилзеугасе (улица играчака), романтичарима ће се највише свидети Јунгфернстиг који се заснива на ексклузивној храни и поклонима, а чак постоји и сајам Санта Паули, пун еротских поклона (само за старије од 18 година).

Салцбург и аустријска језера
Ако до сада још нисте посетили Салзбург, ово је идеално време. Реч је о граду који ће вас одушевити, а разлога за то је много. Посетите родну кућу великог композитора Моцарта или утврђење Хоенсалцбург с којег се пружа незаборавни поглед на град. На путу до овог чаробног града свакако вреди посетити градић Халштат који краси бројне аустријске разгледнице или предивни Санкт Гилген у којем је и сам Моцарт често боравио. Халштат се налази на Унесковој листи светске баштине.

Болоња, Италија
'Буон натале' поздрав је који ћете често чути на улицама овог италијанског града док се шетате поред Катедрале Светог Петра из 12. века. Осим предивних стаклених украса за јелку које можете да купите и на тамошњим сајмовима, туристи у Болоњу првенствено одлазе због одличне хране. Воће од марципана, корица лимуна умочена у чоколаду, божићни нугат само су неке од посластица у којима можете уживати.

Беч, Аустрија
Зимски празници били би незамисливи без посете Бечу, краљевском граду. Овде заиста можете да уживате у бројним сајмовима који се постављају широм града. Искористите посету граду да обиђете неке од бечких атракција као што су Зоолошки врт, Стара градска већница или обавите божићни шопинг у главној трговачкој улици Маријахилфер. Уживајте у предбожићном духу царског града и не заборавите да се почастите омиљеном Сахер тортом.

Вилњус, Литванија
Литванци стварно знају како да дочарају суграђанима и бројним туристима божићни провод. Најфасцинантнији је телевизијски торањ који се сваке године претвори у огромну јелку с великим бројем лампица. Тамо ћете кувано вино добити ако наручите карстас винас. С обзиром на доба године, неће вам бити на одмет ни традиционалне вунене капе и рукавице.

Стокхолм, Шведска
Испред Нобеловог музеја поред краљевске палате шарени штандови препуни су шведских оригиналних производа. Занимљиво је то да су цене на тамошњим штандовима зачуђујуће прихватљиве, од евра па навише. Док деца играју томболу и једу колачиће, одрасли се греју уз глог, кувано вино. Цела Скандинавија је као с разгледнице, прекривена снегом, па такав призор сајам чини још лепшим.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар