Намирнице за топ имунитет зими

Јесен је прелепо годишње доба, али је превртљива као лоше спремљен роштиљ, час хладна, час топла, некад црна, неакад златна. Те честе промене у температури и влажности погодују развоју вируса и других бацила, а једини одговор који имамо на то (поред тога да не излазимо из куће, што ипак није баш нека опција) јесте да ојачамо имуни систем.

Здравље 19.11.2017 | 18:54
Намирнице за топ имунитет зими
Срећом, природа се побринула за то да нам на располагање стави појачиваче имунитета у виду разноврсних укусних намирница – на нама је само да се мало потрудимо и набавимо их, припремимо и у здравље поједемо.

Јабуке

Јабуке су једна од највећих јесењих радости, и сада је право време да уживате у њима на разне начине, од пите до печене јабуке. Наравно, за имунитет су најбоље сирове јабуке, које треба јести са све кором, у којој су концентрисани витамини. Сама јабука је пре свега добра као извор лако сварљивих влакана чији унос поспешује рад пробавног тракта, који је од изузетне важности за рад имуног система и ублажавање упала. А ако јабуке припремате, слободно додајте цимет, не само због савршене комбинације укусуа, него и због његових изражених противупалних својстава.

Броколи

Један од најбољи извора витамина К и витамина Ц, броколи је, као и његов блиски рођак карфиол, одличан извор калијума и влакана, које помажу рад пробавног тракта и јачају пробиотску флору у њему. Витамин Ц је кључан за стварање колагена који јача ткива и кости и убрзава зарастање рана, поред тогаш то је моћан антиоксидант који штити тело од слободних радикала.

Цитруси

Опште је познато да су цитруси препуни витамина Ц, али поред тога имају бројне предности за здравље. Поред тога што садрже флавоноиде, који помажу рад и здравље срца, и антиоксидансе, који смањују ниво лошег холестерола и триглицерида, витаминска бомба у црвеном грејпфруту или поморанџи утиче на то да тело боље поднесе прехладу, мада не може баш да је спречи, према истраживањима америчке Академије за Исхрану и Дијететику.

Батат (Слатки кромпир)

Ова специфична кртола је последњих година направила велики бум на домаћим пијацама, не само због свог слатког укуса него и због значајних здравствених својстава. Батат је одличан извор калијума и помаже обнову електролита, па самим тим и функционисање мишића и срца. Поред тога, батат је богат влакнима и угљени хидрати које тако унесете ће вам пружити енергију на дуже стазе.

Пашканат

Добри стари пашканат је као мало презрени сиромашни рођак шаргарепе. Али, залужио је праведнији третман, јер његова бледа спољашњост крије богату смесу нутријената – фолне киселине, витамина Б6 и витамина Б5; Б витамини су пресудни за функцију метаболизма и производњу енергије. Пилећа супа с пашканатом је у рангу било којег лека против прехладе, а одважнији могу и да пробају да га једноставно испеку са мало маслиновог уља, бибера и соли, како би очували све нутријенте у њему, без губитка укуса.

Бундева

Прави симбол јесени, бундева има много више да понуди од пуке декорације за Ноћ вештица. Поред тога што је богата антиоксидансима, бундева је накрцана витамином А, Ц и Е, а њене семенке су сјајна занимација за зубе која је пуна влакана, протеина и минерала. Испеците је „клот“ у рерни за најбољи ефекат, а можете је ставити и путу или направити блендану чорбу од ње.

Бели лук

Здравствене предности белог лука су добро познате, али није на одмет поновити: два чена белог лука дневно су изузетан „подизач“ имуног система који може да вас одржи током целе јесени и зиме. Истраживачи са британског универзитета у Есексу су ово и потврдили: 146 људи је учествовасло у студији тако што су једли екстракт белог лука 12 недеља, и резултат је била две трећине мање случајева прехладе него код контролне групе.

(www.пронадјимеру.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар