Бол због џепова на цријеву

Нередовно пражњење може да доведе до дивертикулозе. У дивертикулима заостаје столица, због чега долази до прекомерног размножавања бактерија, а самим тим и до упале слузнице.

Здравље 21.07.2017 | 20:44
Бол због џепова на цријеву
Ко избегава чорбасту и влакнасту храну и има честе затворе, ризикује да добије дивертикулозу дебелог црева, односно таложење хране у "џеповима" на дебелом цреву. Дивертикулоза дуго може да се развија, и с временом изазива симптоме попут надимања, грчева, тупих или оштрих болова у стомаку, наизменично дијареје и затвор...

Када се црева не празне редовно, због недовољног уношења влакнастих намирница, долази до пораста унутрашњег притиска и оштећења слузнице на месту уласка крвних судова у зид црева и настанка дивертикулума. Ове кесице се састоје само из слузнице и подслузнице и у њима практично нема перисталтике црева због чега у њима заостаје столица најчешће у виду лоптица, па пацијенти често кажу да имају "кликерасту" или "брабоњасту" столицу.

Према речима пуковника др Ненада Перишића, из Војномедицинске академије, пацијенти се често жале на осећај надимања, затвор, а понекад и на грчеве у стомаку и учестале кашасте столице.

''Проблем је у томе што у дивертикулима заостаје столица, због чега долази до прекомерног размножавања бактерија, а самим тим и до упале слузнице'', објашњава пуковник Перишић.

Дивертикулоза се ретко јавља код особа млађих од 40 година, а њена учесталост расте у старијој популацији. Око 70 одсто пацијената са дивертикулозом је без тегоба. У око 25 одсто случајева јавља се упала дивертикула, а код 15 одсто крварење, као последица упале слузнице и ерозије крвног суда у зиду дивертикулума.

Већина пацијената се јави гастроентерологу тек када дође до упале, где се у највећем броју случајева утврди дивертикулоза. Ретко, ови џепићи на дебелом цреву могу да перфорирају, прсну, а када се то догоди, настаје акутно хируршко стање, такозвани акутни абдомен. Тада, долази до упале трбушне марамице и у том случају је хируршка интервенција неопходна. Код упале дивертикула довољна је и ефикасна терапија антибиотицима, који најпре отклањају упалу и помажу повратку нормалне функције црева.

''Дивертикулоза се може утврдити ендоскопским прегледом дебелог црева, колоноскопијом, рендгенским снимком дебелог црева, иригографијом, ЦТ или МР колонографијом, где се јасно виде кесице уколико постоје на дебелом цреву'', објашњава др Перишић.

Да би се спречиле ове тегобе и могућност настанка дивертикулозе, треба најпре избегавати опстипацију, и не одлагати пражњење дебелог црева. Свакодневно се мора уносити више од два литра течности, свеже воће, поврће, компоти, овсене пахуљице.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар