Србија: Колико очеви учествују у подизању дјетета?

У Србији су очеви ретко укључени и ангажовани током трудноће, породјаја или у директној бризи о деци, бебама, изјавила је данас заменица директора канцеларије УНИЦЕФ-а Северине Леонради, наводећи да је један од најбољих начина да се обликује будућност детета путем доброг родитељства.

Здравље 20.06.2017 | 11:06
Србија: Колико очеви учествују у подизању дјетета?
''Само нешто више од 35 одсто очева учествује у образовним активностима са нешто старијом децом узраста од три до пет година, а ромски очеви су још мање ангажовани око своје деце. Мање од 20 одсто њих је ангажовано и укључује се у игру и активности учења са својом децом'', рекла је Леонарди на скупу ''Јачање улоге оца у нези, одрастању и васпитању детета''.

Она, међутим, упозорава, да очеви, баш као и мајке, могу да дају својој деци најбољи почетак, старт у животу, када обезбеђују здравље, исхрану, заштиту.... Наводећи да истраживање показује да најраније године живота представљају критичну, јединствену, прилику да се обликује развој мозга деца, она је истакла да су здравље деце, њихова срећа, способност да уче па чак и њихова способност остваривања прихода опредељени искуствима у раном детињству. '
'Када деца имају позитивну интеракцију са родитељима, а посебно са очевима они имају боље психолошко здравље, поштовање и дугорочно задовољство'', рекла је Леонарди.

Истиче и да су очеви, који су блиски са својом децом, срећији него очеви који не остварују ту везу. ''У УНИЦЕФ-у заједно са нашим партнерима из владе и цивилног сектора желимо да помогнемо да се сруше баријере које спречавају очеве да обезбеде својим бебама и деци окрежење у коме могу успешно да напредују. Радимо на томе да се све што знамо о родитељству преточи у политике и инвестиције које поможу породицама да обезбеде најбољи старт у животу деци'', рекла је Леонарди.

Социолог Драган Станојевић рекао је да је због стварања новог модела родитељство неопходно да се размишља и о новим моделима партнерства који морају да буду демократичнији и равноправнији на сваком нивоу. Како каже, тамна страна је релативно ниско учествовање очева у свакодневној обавези око деце.

''Када је дете мало, четвртина очева уопште не учествује у било каквим обавезама, а када учествује, највећи број њих се децом бави само активности које подразумевају игру и забаву. Веома мали број се укључује да обавља свакодневне, рутинске, послове'', рекао је Станојевић.

Како каже, и када дете одрасте тај проценат не расте значајно. Међутим, како наводи, то не значи да су сви ти очеви неодговорни већ практикују традиционално модел очинства који подразумева материјано обезбеђење породице. Он истиче и да је, када се говори о очевима чија деца не живе са њима - разведеним или невенчаним, степен неодговорности висок. Код разведених свега трећина очева редовно плаћа алименацију, а када су у питању деца невенчаних родитеља две трећине очева уопште не плаћа алимента, рекао је Станојевић.

Станојевић истиче да постоји и светла страна јер истраживања бележе да постоји констатно повећање учешћа очева у свим активностима. Скуп су организовали удружења ''Гнездо'' и ''Родитељ'' уз подршку Кабинета министра за демографију и популациону политику, а поводом 18. јуна - Међународног дана очева.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар