Земља коју “убија” сопствени туристички процват

Стручњаци предвиђају да ће Исланд ове године посетити око 2. 3 милиона страних туриста, што је пет пута више него пре седам година.

Путовања 05.06.2017 | 08:50
Земља коју “убија” сопствени туристички процват
Помама за овом туристичком дестинацијом почела је 2010. године, након ерупције вулкана Ејафјадлајекидл, а од тада се не стишава.

Наравно, није само вулкан заслужан за популарност Исланда. Због питорескних пејзажа, живописних села, али и вешто осмишљене маркетиншке кампање, број туриста се у овој земљи из године у годину нагло пење.

У периоду између 2010. и 2014. године број тур-оператера се учетворостручио, а додатан проблем проузроковало је оснивање националне авио-компаније Вау ер, која је 2012. године почела да нуди екстремно ниске цене летова, повезујући Европу и САД и служећи многима као станица за преседање.

И док свака трећа особа на Исланду своје радно место дугује управо туризму који ће ове године земљи донети 3.4 милијарде долара, овај успех долази са високом ценом: хорде посетилаца такође уништавају инфраструктуру и осетљив локални екосистем.

Ситуација је толико екстремна да бројни локалци наводе да имају осећај да морају да се одселе током лета како би направили места за посетиоце.

“Осећам као да овај град више није мој град, већ нешто као предграђе Дизниленда”, рекла је Биргита Јонсдотир, једна од становница.

Нови хотели у Рејкјавику непрестано ничу, у међувремену је објављен водич на енглеском језику, у којем се туристима саветује како да се понашају (између осталог и да не гурају руке у гејзире да би видели како вода пршти).

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар