До љета без целулита

Целулит јесте карактеристика женског пола и да он настаје услед тога што полни женски хормони спречавају липазе, због чега долази до нагомилавања масноћа

Здравље 29.05.2017 | 08:47
До љета без целулита
ВИШЕ од 95 одсто жена има мање или више изражен целулит. "Наранџина кора" одавно није карактеристична само за бутине и бокове, већ се јавља и на потколеницама, надлактицама, као и на доњем делу леђа.

Примаријус др Александар Адамовић, дерматовенеролог, каже да целулит јесте карактеристика женског пола и да он настаје услед тога што полни женски хормони спречавају липазе, због чега долази до нагомилавања масноћа на одређеним деловима тела. Мушкарци немају целулит јер њихови полни хормони подстичу процес липаза.

- Целулит је архаичан назив - каже др Адамовић. - Медицина га сада дефинише као гиноидну липоидну дистрофију која је последица слабог везивног ткива. А, с обзиром на то да савремена медицина прихвата холистички приступ то значи да је и изглед тела одлика здравља, па се због тога може рећи да је целулит естетско-здравствени проблем.

Да би се успешно решили ружне "поморанџине коре" најбитнији је начин исхране и континуирана физичка активност.

Јеловник против целулита може да буде разнолик, али заједничко је да се сасвим искључи масна хране (масне врсте меса и млечних производа, пекарски производи, похована храна, пржење у дубоком уљу), газирана пића, грицкалице, слаткиши и алкохол. Савет је да се једе што више свежег воћа и поврћа који обилују дијетним влакнима, угљени хидрати из махунарки и протеини са мање масти. Неопходан је и смањен унос кухињске соли и унос више од два и по литра течности на дан.

НИЈЕ УВЕК НАСЛЕДАНС ОБЗИРОМ на све већи број жена које се суочавају са појавом целулита и то већ у адолесцентском добу напушта се теза да је реч само о наследном фактору. Уочено је да ћерке имају целулит иако га њихове мајке и баке нису имале. Зато се данас главним "кривцем" за појаву "поморанџине коре" сматра углавном седећи начин живота, калорична исхрана, стрес, недовољан унос течности и недовољно физичке активности.
Када је о избору физичке активности реч, за ефикасну борбу против целулита препоручују се све врсте рекреације - од вежби за обликовање и затезање мишића до бројних аеробних тренинга.

Као најзначајнији облик вид борбе против целулита стручњаци за фитнес препоручују трчање и то дужих деоница. Јер, у првих пола сата џогинга тело троши резерве угљених хидрата, док тек након 30 минута почиње да црпи енергију из масноћа.

Доказану ефикасност у борби против целулита имају и неки препарати који се наносе на кожу. При њиховом избору савет је да се користе они чије активне супстанце имају научно доказан ефекат на разградњу масноћа, као што је ензим -мукополисахаридаза, чије је деловање доказано и у клиничкој пракси.

Наиме, поткожно везивно ткиво сачињено је од колагена, еластина и основне супстанце.

Основна супстанца је средиште задржавања воде и минералних соли. Добар гел "разбија целулит" деполимеризацијом мукополисахарида, које граде основну супстанцу, а исто тако размекшава колаген везивног ткива. Ткиво постаје пропустљивије за течности и омогућава се лакша мобилизација масти из резерви, као и њихово сагоревање. Блага масажа приликом наношења препарата потпомаже избацивање течности из ткива и излучивање штетних материја стимулацијом циркулације.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар