Како спокојно отићи на одмор

Бити спокојан поред малих алергичара није лако ни када сте код куће. Алергија на одмору – летовања, продужени викенд или зимовања, представља право искушење за читаву породицу.

Путовања 02.05.2017 | 10:20
Како спокојно отићи на одмор
Када се утврде алергије на поједине алергене из хране, неопходна је елиминација истих из исхране. Чак и мала количина унетих алергена, може да изазове озбиљне реакције. Због тога родитељи дају све од себе да обезбеде сигурност својој деци, која, кад су мала, зависе искључиво од њихове одговорности.

Алергија на одмору

Пре самог поласка на одмор, треба извршити неопходне припреме. Дневне рутине које су нам доступне када смо код куће, тешко могу да се преселе на море или планину. Пре свега због (не)доступности производа на које смо навикли. Али и због недоступности неких уређаја који умногоме помажу у припреми њихове хране.

На самом почетку треба направити списак намирница које ћемо купити у познатим маркетима, у којима се иначе снабдевамо, а које ћемо понети са собом. Треба, наравно обратити пажњу на свежину тих намирница и рок употребе с обзиром на то да се неће употребити одмах, већ за недељу-две дана. Треба одредити и количину намирница, узевши у обзир број дана који ћемо бити одсутни, а наравно и број деце која ће ту храну конзумирати.

Списак потребних намирница

Рецимо, ево примера једног списка за летовање од десет дана, са двоје деце алергичара:

* 10 литара биљног млека (или апарат за прављење биљног млека и сировине за то – овас, пиринач, бадем, сусам у адекватној количини)
* брашно које дете користи (за случај алергије на глутен) 5кг
* палента, гриз, пахуљице које дете сме да користи – 4 паковања
* млевени лан – 200г (као замена у случају алергије на јаја)
* сухомеснати производи које дете сме да користи у количини прилагођеној детету (рецимо 10 паковања по 200г или 5 паковања по 400г)
* џем или мармелада које дете користи – 1 тегла
* млевени сунцокрет (500г као замена за орашасте плодове у колачима)
* грицкалице које дете сме да једе, зависно од алергије (кекс, штапићи или већ…) рачунајући по једну кутију дневно по детету

Додатне мера опреза са алергијом на одмору

Полазимо од тога да мајке алергичара кувају на одмору. Тако је сигурније, а каткад и једино могуће. Маркети у местима у које се иде нису снабдевени као маркети на које смо навикли, посебно ако живимо у великом граду. Дакле, неопходно је распитати се о већим продавницама у месту у које идете.

Прибор и апарати

Будите сигурни да у смештају постоји шпорет са рерном.

Такође, треба понети свој прибор за јело, као и:

* шерпе и калупе за хлеб и колаче
* калупи за мафине, по потреби
* ручни блендер (ако су у питању бебе или ако користимо пирее од јабуке или банане уместо јаја)

Ако нам је смештај у близини плаже, било би згодно да се за време ручка вратимо у њега да бисмо загрејали оброк. У супротном, треба да понесемо и апарат за грејање кашица ако су деца мала. Неки велики маркети, као нпр. Икеа у Грчкој, нуде својим потрошачима могућност да храну загреју и за децу – у микроталасној пећници (што није за препоруку) или утичнице у које можете укључити своје грејаче флашица.

Присетимо се да алергична деца не једу храну са плаже. Сладоледи, крофне, колачи из продавнице су за њих забрањени. Посебно у иностранству у ком треба дословце превести садржај производа, што често не можемо да урадимо са сигурношћу. То подразумева и ношење расхладне торбе или најбоље – ручног фрижидера са патронама који ћемо свакодневно носити на плажу. У њему ћемо увек имати грицкалице које дете сме да конзумира које су куповне или домаће направљене, сендвиче, сокове и воду. Можда неки мафин, џем и хлеб.

Посета ресторанима је у већини случајева мисаона именица. Чак и да храна која се наручи не садржи алергене, унакрсна контаминација је врло вероватна.

Здравствено осигурање и лекови

Ствар о којој се такође треба распитати пре одласка или при првом доласку у неко место јесте дежурни лекар. Где ради, када ради и који је број телефона који можемо позвати у хитном случају. Немојте се ослањати на уплаћено здравствено осигурање и на то да ћете по потреби добити адекватан одговор.

Зависно од тежине алергија деце, није на одмет са собом имати антихистаминик. Од лекова такође понесите пробиотике и креме за екцем (мада вам она најчешће на мору неће бити потребна, јер се стање атопијског дерматитиса углавном побољшава на мору, што не мора бити случај са астмом) и терапију уколико је дете користи. Одмор у иностранству можете искористити и за куповину епипена, лека који се користи у случају анафилаксе, најтежег облика алергијске реакције.

Чини вам се сувише компликовано? Радије бисте остали код куће? Будимо искрени – јесте компликовано, на почетку. Касније, то постаје уиграни модел понашања. А за коју годину чиниће вам се као да никад и није било другачије.

Извор: алергијаија.цом

Коментари / 0

Оставите коментар