Како да будете здрави иако сједите осам сати дневно

Уколико спадате у ону групу људи која је "заробљена" у канцеларији осам сати дневно, не очајавајте. Стручњаци кажу да постоје начини да будете здрави упркос дугом седењу.

Здравље 20.04.2017 | 09:36
Како да будете здрави иако сједите осам сати дневно
За ове промене нису потребна велика прилагођавања и требало би да их уводите сваки дан помало.

1. Флексибилан сто

Студија која је спроведена у 54 земље света показала је да је време које људи проведу седећи узрок 3.8 одсто смртних случајева од укупног броја умрлих. Додатним истраживањем утврђено је да не постоје вежбе које могу да пониште штету коју узрокује превише седења. Ако седите само 30 минута мање дневно него иначе, то може да има значајан утицај на побољшање вашег здравља.

То можете да постигнете коришћењем флексибилног стола који можете да купите путем интернета и који омогућава обављање посла у стојећем ставу. Они који су га испробали кажу да имају више енергије.

2. Прилагодите свој монитор

Ако седите сувише близу монитора, то може да проузрокује проблеме с очима, а ако није прилагођена висина, довешће до главобоље, умора, вртоглавице и бола у врату. Монитор треба да се налази испред вас, удаљен дужине једне руке. Екран би требало да буде постављен мало ниже од положаја главе како бисте у њега гледали с благе висине.

3. Пронађите праву столицу

Столица може да промени много тога јер у њој треба да се осећате удобно, али уједно мора да подржава вашу кичму и мишиће. Само седење ‘убија’ метаболизам, а неправилно седење погоршава ситуацију. Стручњаци саветују да узмете столицу у облику лопте јер она може да стимулише ваше мишиће, побољша равнотежу и приморава вас да седите исправно.

4. Вежбајте за столом

И док седите можете да вежбате. Можете да трчите у месту, померате ноге или вежбате мишиће руку. Вежбе погледајте у видеу.

5. Набавите педометар

Неколико студија показало је да су особе које носе педометар и постављају себи дневне циљеве генерално активније, што доприноси њиховом бољем општем здравственом стању. Према резултатима 26 студија, особе које носе педоматер направе 2.000 корака више сваки дан.

6. Обратите пажњу на држање

Положај тела током седења има више утицаја на здравље него што мислите. Неправилно седење може да доведе до опуштања мишића, кривљења кичме, и сужења крвних судова. Такође, буди осећање депресије и смањује ниво енергије. Ваша стопала морају да буду постављена равно на под, а бутине у равни с подом. Не укрштајте ноге, а чланке држите испред колена. Избегавајте да кривите леђа, али не правите ни претерани лук док седите. Главу мало истегните нагоре а браду мало увуците. Битно је и да вам рамена буду опуштена и да их не гурате уназад.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар