Како се (из)борити са ешерихијом коли?

Добија се сексуалним путем, због лоше хигијене, увећане простате и уздржавања од мокрења. Узрокује инфекцију мокраћних путева и цревног тракта, али и упалу жучи, плућа, тешку сепсу.

Здравље 17.04.2017 | 11:10
Како се (из)борити са ешерихијом коли?
Бактеријске инфекције могу баш да загорчају живот. Изазивају тегобе које стварају и нервозу, а када пронађу погодно место за размножавање, не напуштају га лако. Ако се благовремено не лече, могу да узрокују озбиљне компликације. Ешерихија коли (есцхерицхиа цоли) је једна од најчешћих и најупорнијих бактерија, а многи ни после вишегодишње борбе лековима, чајевима и разним препаратима, не могу да се изборе успешно са њом.

- Ешерихија коли је у групи колиформних бактерија, које се иначе налазе у столици, а при санитарним прегледима воде за пиће и намирница служе као индикатор фекалне инфекције. Лако се прилагођава на услове средине и размножава без кисеоника. Прилично је отпорна и може месецима да живи у води и земљи, као и на разним предметима. Брзо се размножава у различитим врстама хране, а температура од 60 степени Целзијусових је убија после 15 минута - објашњава уролог др Мирко Јовановић из Клинике за урологију Војномедицинске академије.

* Да ли се ешерихија коли већ налази у телу или је уносимо?

- Она је природни становник у цревима људи и животиња, али у уобичајеним околностима не изазива никакве проблеме. У организам бебе, преко мајке, доспева у року од 40 сати након рођења. Патогене врсте могу да изазову уринарне и цревне инфекције, да доведу до тешких болести, чак и до смртног исхода. До сада је откривено више од 70 сојева ове потентне бактерије, која стално мутира због чега је тешко пратити и контролисати. Сваки сој има другачији генетски материјал, а приликом мутација постају све отпорнији на постојеће антибиотике због чега је лечење и отежано.

БОЛЕСТИ КОЈЕ ОТЕЖАВАЈУ ЛЕЧЕЊЕУ незавидној ситуацији су и пацијенти чији су одбрамбени механизми оштећени неком другом озбиљном болешћу, као што је карцином, дијабетес, цироза. Код њих ешерихија коли брзо и лако доводи до инфекције, као и код болесника лечених кортикостероидима, зрачењем, антибиотском терапијом.

* До којих болести може да доводе?

- Најчешћа је појава инфекције мокраћних путева и цревног тракта, али може да изазове и упалу жучне кесе, плућа, менингитис код новорођенчади, тешке облике сепсе. Као узрочник, истина ретко, може да се нађе и у упаљеним зглобовима, гнојној упали штитне жлезде, упали синуса, жучи, ендокардитису, простатитису и инфекцијама коже и меких ткива. Најпознатија је као изазивач инфекција мокраћних путева. У више од 90 одсто случајева доводи до некомпликованих уринарних инфекција, а код 44 одсто оболелих се инфекција, упркос лечењу, понавља 12 месеци од појаве. Врло је упорна јер се трепљама везује за ћелије слузокоже, најчешће бешике и отпорна је на имунолошку реакцију организма.

* На који начин долази до инфекције?

- Инфекција се може добити сексуалним путем, уздржавањем од мокрења, код мушкараца због увећане простате, али и због лошег одржавања личне хигијене као и хигијене тоалета. Може и неком од полних болести као што је кламидија или гонореја. У бешику може да доспе и због анатомске близине завршетка дебелог црева у којем живи. Инфекцијом се сматра велики број бактерија исте врсте, односно 100.000 и више у 1 мл урина. Међутим, ако су сојеви патогени, њихова бројност може да буде и мања. Уколико се на време и упорно не лечи, ешерихија коли може преко мокраћних канала да стигне у бубрег и доведе до упале, пијелонефритиса. Жене су угроженије по овом питању јер им је бешика близу вагине и аналног отвора.

* Који су симптоми инфекције?

- У пределу бешике јавља се бол, бол и печење приликом мокрења, учестало или хитно мокрење када особа не може да издржи већ мора одмах у тоалет. Урин је замућен, у њему је присутна и крв, има измењен и непријатан мирис. Уколико инфекција стигне до бубрега, јавља се повишена температура и повишен број леукоцита у крвној слици. Циститис, односно упала бешике, углавном пролази без последица, али код упале бубрега могу остати трајне последице, некада и са смртним исходом. Нарочито је сложена клиничка слика код пацијената који носе катетер и старијих, који већ имају здравствених проблема са уринарним трактом. Посебно тешка за лечење је инфекција простате. Зато са посебном пажњом и правовремено треба приступити лечењу старијих особа код којих се установи уринарна инфекција.

* Како се инфекција лечи?

- У лечењу инфекције овом бактеријом најчешће се користе антибиотици. При одабиру одговарајућег лека у обзир се узимају фактори као што је спектар деловања антибиотика, осетљивост бактерије на одређени антибиотик што се доказује на основу налаза антибиограма. Идеалан лек би требало да се излучује преко уринарног тракта, да би постигао високу концентрацију у урину. У почетку се даје лек који има најшири спектар деловања, а по потреби се терапија модификује на основу антибиограма. Пошто се налаз антибиограма чека два, три дана, терапија се код изражених симптома започиње што пре да би се избегле компликације, као што је упала бубрега - истиче саговорник "Живота плус".

РОДИТЕЉИ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
Код деце са уринарном инфекцијом изазваном ешерихијом коли најчешће се јавља грозница, односно висока температура, док други симптоми изостају. Стога, ако дете често има повишену температуру из непознатих разлога, требало би посумњати на уринарну инфекцију. Такође, ако (поново) мокри у кревету иако је до тада савладало тај порив, може да буде показатељ уринарне инфекције - истиче др Јовановић.

УГРОЖЕНЕ ЖЕНЕ И ДЕВОЈЧИЦЕ
Статистика показује да жене и девојчице оболевају од инфекције узроковане ешерихијом коли у више од 90 одсто случајева. Нарочито су јој изложене млађе девојке, сексуално активне, као и труднице због опуштања уринарног тракта. Подложне су јој и жене у менопаузи, јер због недостатка естрогена имају атрофију слузокоже уретре и бешике, нередовне столице и гинеколошке инфекције.

ПРЕВЕНЦИЈА
Превенција је најважнија у спречавању инфекције. Свакодневна лична хигијена и чистоћа су предуслов здравља. Саветује се чешће туширање, али избегавајте да седите и лежите у кади јер је вода идеално окружење за развој бактерија. Приликом одласка у тоалет посебно треба водити рачуна. Бешику празните одмах, чим осетите потребу за мокрењем, нипошто немојте да трпите.

Важно је пити много воде и чајева, најмање два литра дневно, јер течност испира бактерије у мокраћном тракту и смањује ризик од уринарфне инфекције. Бледожута боја урина је знак да сте унели довољно течности.

Важна је и пробава, за лакши рад црева требало би свакодневно јести воће и поврће богато витамином Ц. Овај витамин јача имуни систем и производи киселост урина, која смањује присуство бактерија. Корисно је и да макар један оброк садржи јогурт и сок од бруснице - препоручује наш саговорник.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар