Сколиозу исправља вјежбање

С обзиром на то да се кичма са старењем све више криви, сколиоза може да узрокује честе болове у леђима, праћене главобољом, проблеме са дисањем као и варењем

Здравље 14.02.2017 | 09:45
Сколиозу исправља вјежбање
РАЗЛИЧИТА висина рамена и лопатица и бочно кривљење кичменог стуба упућују на сколиозу. Ову врсту деформитета чак пет до седам пута чешће имају жене. С обзиром на то да се кичма са старењем све више криви, сколиоза може да узрокује честе болове у леђима, праћене главобољом, проблеме са дисањем као и варењем.

Да би се спречила прогресија ове врсте деформитета кичме неопходне су корективне вежбе које би требало да се раде свакодневно. У зависности да ли се кичма криви на леву или десну страну изводе се вежбе.

Предлажемо вежбе у случају десне сколиозе. Уколико је проблем левостран, изводите их у супротну страну. Све вежбе се раде по 10 понављања.

Руке изнад главе
Станите усправно. Ноге су састављене, а руке опуштене поред тела. Ширите руке у страну до изнад главе, и истовремено се подижите на прсте.

Савијање у десну страну
Станите усправно са рукама подигнутим изнад главе и преплетите прсте руку. Лагано се савијајте бочно на десну страну без померања карлице, а затим се вратите у почетни положај.

Претклон из седећег положаја
Седите са ногама испруженим испред тела. Раздвојите ноге у ширини кукова, а стопала затегните тако да прстима тежите према лицу. Руке прекрстите испред тела у висини рамена. Нагињите се трупом ка напред и враћајте у почетни положај.

Благо савијена десна нога
Почетни положај је сличан као у претходној вежби. Ноге су опружене, али спојене с тим што је десна нога благо повијена у колену тако да се стопало ослања на скочни зглоб леве ноге. Из тог положаја са прекрштеним рукама у висини рамена нагињите се благо напред и враћајте у почетни положај.

Потпуно савијена десна нога
Задржите исти почетни положај као у претходној вежби. Али овај пут стопало десне ноге ослоните на бутину леве ноге изнад колена. Благо се нагињите напред и враћајте назад

МАСАЖА

МАСАЖА у случају сколиозе може да помогне, јер побољшава локалну циркулацију и ублажава постојеће болове. Уз редовно вежбање, масажа утиче и да се опусте напети мишићи, а самим тим и поправи држање тела. Она својим ефектом може значајно да мотивише да се буде упоран са корекивном терапијом, а то даје коначан резлтат - ублажавање прогресије кривљења кичменог стуба.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар