Седам најхладнијих мјеста за живот

Ако се на хладније време још нисте навикли, можда помогне листа места у свету која су много, много хладнија од наших крајева.

Путовања 25.11.2016 | 13:52
Седам најхладнијих мјеста за живот
Ојмјакон
Најхладније трајно насељено место на свету је Ојмјакон, место у истоименој долини на североистоку Русије. Просечна температура током јануара тамо износи минус 50 степени Целзијусових. Сам назив села у преводу значи 'вода која се не замрзава' јер се у близини налазе термални извори.

Око 500 мештана бори се с проблемима који су нама у топлијим крајевима незамисливи. Смрзава им се мастило у налив-перу, наочаре се лепе за лице, а мобилни телефони на тим температурама не раде. Проблем су и сахране јер је земља замрзнута па се неколико дана раније на земљи пали ватра, а у рупе које настају гура се ужарени угаљ како би могао да се ископа гроб. Аутомобиле не гасе из страха да ујутро неће моћи да их упале. Углавном се греју на дрва и угаљ. Школе се затварају само ако температура падне испод минус 52 степена Целзијусових.

Верхојанск, Русија
Према подацима из 2002, у овом градићу живи 1.434 људи. Верхојанск се налази у сибирским пространствима, а власти су још пре Стаљинове ере тамо протеривале политичке неистомишљенике. Просечна температура у јануару износи 45 степени испод нуле, а најхладнија температура икад измерена је 1892, кад је жива показивала минус 67,7 степени Целзијусових!

Интернешнал фолс, Минесота
Интернешнал фолс једно је од најхладнијих места у САД. Налази се на граници с Канадом, а дом је нешто више од 6.000 становника. Просечна температура у првом месецу износи непријатних -19 степени.

Фрејзер, Колорадо
Село које лежи на 3.000 метара надморске висине налази се у близини популарног скијалишта, а у њему живи 910 људи. Просечна годишња температура износи 0 степени Целзијусових, а у јуну и испод нуле. Фрејзер и Интернешнал фолс дуго су водили битку око титуле "Ицебоx оф тхе Натион", која је на крају ипак припала граду у Минесоти.

Јакутск, Русија
Већ у септембру све почиње лагано да се смрзава, а таква је ситуација све до марта. У јануару просек температуре износи 36 степени испод нуле, али око 200.000 становника временом се навикло на ову климу. На пример, град има бројна позоришта, музеје, па чак и зоолошки врт, у којем вероватно највише уживају поларни медведи.

Хел, Норвешка
Ово место постало је нашироко познато захваљујући свом имену. У "Пакао" долазе многи туристи само да би се сликали поред натписа на којем пише 'Хелл', али већина ипак долази када отопли. Од децембра до марта тамо владају лед и снег, па је Хел погоднији за пингвине него за људе.

Улан Батор
Улан Батор у Монголији сматра се најхладнијим главним градом на свету. Налази се у монголским степама на око 1300 метара надморске висине. У јануару се температура не пење изнад минус 16 степени.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар