Када смијемо јести храну коју је захватила буђ?

Углавном у тренутку када нам се највише једе приметимо мале тамне тачкице да некој намирници. Честа пракса је да одсечемо тај део и поједемо део који није захватила буђ, али да ли је заиста безбедно то радити?

Здравље 26.10.2016 | 08:00
Када смијемо јести храну коју је захватила буђ?
“Бизнис инсајдер“ наводи неколико намирница које најчешће једемо а које су највише склоне појави буђи и пише шта треба урадити у том случају.

Ако је у питању хлеб...

Баците га. Буђ има дуге корене који се дубоко инфилтрирају у ваздушаста пецива као што су хлеб и погачице. Тако да, иако баците део на којем је буђ видљив, нисте га се потпуно отарасили.

Ако је у питању чедар...

Јестив је након што отклоните део на којем је буђ. За разлику од хлеба, чедар и пармезан имају чврсту структуру и буђ не може да се прошири тако лако.

Ако је у питању сир...

Код намирница попут сира са високим садржајем влаге буђ може да се нађе и испод спољашње површине. Ако се буђ појави у посуди где стоји сир, онда ни он није јестив.

Ако су у питању паприке или шаргарепа...

Купус, шаргарепа, паприке, кромпир и јабуке спадају под категорију јестивих када се отклони део на којем се налази буђ. Ако је, с друге стране, посуда или кеса у којој стоје шаргарепе влажна и осећа се буђ, баците целу кесу.

Ако је у питању парадајз или бресква...

По правилу мекано воће и поврће осетљиви су на буђ и треба их бацити. Али већина људи их деценијама једе након што одсече покварени део.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар