Ове врсте поврћа су здравије када их скувамо

Можда звучи контрадикторно, али поједино воће и поврће има више хранљивих материја када је скувано.

Здравље 20.10.2016 | 08:42
Ове врсте поврћа су здравије када их скувамо
Ово је шест врста поврћа које је здравије када је скувано.

1. Бундеве и друге зимске тикве

Наравно да нико неће јести живе, али је добро знати да кувана бундева има бројне антиоксиданте, попут бета-каротена, који се лакше апсорбују ако су скуване.

2. Шпаргла

Сирова шпаргла је је укусна, али кувањем се разбијају њени чврсти зидови ћелија који отежавају нашем телу да апсорбује витамине А, Ц и Е, и фолата. Кување такође чини антиоксиданте више доступним.

3. Парадајз

Кувањем парадајза ослобађа се моћан антиоксидант ликопен. Висок унос ликопена повезан је са смањеним ризиком од рака и срчаних удара.

4. Шаргарепе

Портал “Сциентифиц америцан“ пише о истраживању које је показало да куване шаргарепе имају већи ниво бета-каротена, који тело претвара у витамин А. Витамин А је кључан за вид, репродукцију, раст костију и регулисање имуног система.

5. Печурке

Доктор Ендру Веил написао је за портал “Превенција“ да су печурке углавном нејестиве ако нису куване и додаје да пажљивим кувањем оне ослобађају хранљиве материје које садрже протеине, витамин Б, минерале, као и остала једињења које друга храна не садржи.

“У Азији је традиција да се печурке користе и као храна и као лек, зато што представљају природне одбрамбене механизме јер јачају имуни систем“, наводи доктор Веил.

6. Спанаћ

Спанаћ је једно од оних поврћа за које се не може одлучити да ли је здравији куван или сиров. Часопис “Веџетеријан тајмс“ пише да кување ослобађа већи број витамина А и Е, протеина, фибера, цинка, тиамина, калцијума и гвожђа. Такође, важни каротеноиди, као бета-каротен, лутеин и зеаксатин такође постају бољи за апсорпцију када је спанаћ куван.

На крају, упоређивање хранљивих материја у куваном и сировом поврћу је компликовано, јер и у једном и у другом има много хранљивиј материја.

Научник који се бави храном Руи Хаи Лиу са Универзитета Корнел подсећа да начин на који молекули из биљака утичу на људско тела и даље није потпуно откривен.

И закључује да треба јести разноврсно поврће и воће, на разне начине, како бисмо комбиновали унос разноврсних хранљивих материја.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар